Lifestyle

Kako izgleda savršeno izvinjenje?

Ma koliko se trudili da ne griješimo, greške su jednostavno neizbježne. Kada znate da ste pogriješili, najgore što možete uraditi jeste da krivite drugu osobu, izbjegavate razgovor ili se branite napadanjem. Izvinjenje je najbolja odluka, ali je važan i način na koji ćete je uputiti.

Izvinjenje veće od zločina

Nemojte se opravdavati govoreći kako niste mislili to što ste rekli, da su vam teške riječi “izletile” slučajno ili da su krivo protumačene. Ako ne želite dodatno pogoršati situaciju, priznajte krivicu, recite kako ste svjesni da to nikada niste trebali uraditi, jer ćete na taj način izazvati razumijevanje.

Mislite ono što govorite

Mnogi se izvinjavaju samo kako bi izbjegli ili popravili posljedice. “Izvini” ne znači ništa ako to zaista ne mislite. Kažite nešto čime ćete pokazati da se zaista kajete. Ako se držite generalizacije, time ćete samo pokazati da ustvari i ne znate zašto se izvinjavate.
Bez prebacivanja krivice

Lako se izviniti, ali je još lakše upropastiti izvinjenje koje bi moglo popraviti štetu. “Izvini što sam zakasnila na večeru.. ali, mogao si me podsjetiti.”, nije prihvatljvo izvinjenje. Ustvari, na ovaj način možete samo podstaknuti novu svađu. Ako ste krivi, prihvatite to jer vam dijeljenje krivnje neće donijeti ništa dobro.
Novac i pokloni ne rješavaju ništa

Najčešće u filmovima, ali i u stvarnosti, muškarci se pokušavaju izviniti nakitom ili cvijećem. No, iskreno izvinjenje mnogo je vrijednije od bilo kakvog poklona koji sigurno neće nadoknaditi činjenicu da ste nekoga povrijedili. Ako insistirate na poklonu, barem se izvinite prije nego što poklon uručite.

Tportal/Informer.ba