Lifestyle

Kako vratiti izgubljeno povjerenje?

“Nisam ljut jer si me lagala, ljut sam jer sada više ne mogu da ti vjerujem”.

Ova Ničeova rečenica predstavlja njegovo viđenje situacije kada se prokocka povjerenje. Ipak nema potrebe da očajavate, ono se ipak može vratiti uz puno truda i nekoliko dobrih tehnika:

1. Ko prizna, pola mu se oprašta – ali nije dobro priznati baš sve

Izbjegavanje priznanja samo dovodi do još problema i svađa, pa istina mora da izađe na vidjelo. Ipak, detaljna istina može samo da pogorša stvari, pa je bolje paziti na izbor riječi. Glavno je da znate šta se dogodilo i šta treba popraviti, ne treba se zamarati detaljima.

2. Odbrambeni stav, pametovanje i ležernost ne pale

Mora postojati iskren trud kako bi se problem riješio, inače nikada nećete uspjeti. Što ste ljući, teže ćete slušati šta odgovorna osoba ima da kaže, a ako ste previše ležerni, znači da ćete se manje truditi da dođete do rješenja. Osobu treba saslušati otvorenog uma, a cilj vam mora biti popravljanje situacije, ne pametovanje!

3. Raspravite zbog čega ste nešto uradili

Ako ste prevarili dečka, nije na odmet da mu objasnite koji su vaši razlozi. Jednom kada mu iznesete svoje viđenje situacije i pokušate da mu kažete zbog čega je došlo do toga, veće su šanse da će vas razumjeti.

4. Budite otvorena knjiga

Povjerenje je najlakše vratiti ako stvarno pokažete da ništa ne krijete. To znači da morate barem na neko vrijeme ostaviti mobilni tamo gdje on može da ga vidi, dopustiti mu pristup vašem Fejsbuku i pokazati mu da više ne želite apsolutno nikakve tajne, piše Index.

Informer.ba