Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Ljubav nas čini sretnima ali i nesretnima

Svi mi tražimo ljubav koju povezujemo sa osjećajem sreće, no sreća se može brzo pretvoriti u depresiju, a zaljubljenost tako često ima i neugodne posljedice.

Iscrpljeni čovjek usred pustinje može se osjetiti uzbuđeno kad spazi oazu. Ali ako shvati da je vidio optičku varku, fatamorganu, osjetit će potpuno drugačiji set emocija” – tvrdi dr. Lucy Brown, profesorica neurologije s njujorškog Univerziteta  medicine Albert Einstein. Upravo tako i ljubav može dovesti do osjećaja sreće, ali i do cijelog seta drugačijih emocija – još jedan dokaz da je ljubav više pokretački mehanizam, a manje emocija.

Ljudi smatraju da vas zaljubljenost čini sretnima, ali vas jednako tako može učiniti i nesretnima, ljutima ili uplašenima” – kaže dr Brown.

Jedna još neobjavljena studija potvrđuje ove tvrdnje. Istraživanje je obuhvatilo 183 studenta, kojima je podijeljena lista sa 69 pojmova povezanih s emocijama (npr. brižnost, ljubomora, ushićenje). Nakon toga studentima je pročitan jedan od ciljnih pojmova (ljutnja, užitak, tuga ili ljubav) i trebali su označiti sve emocije koje se mogu povezati s njima.

Studenti su u prosjeku uz ljubav pridružili sedam emocija više nego uz preostala tri pojma. Uz ljubav su pridružili i pozitivne i negativne emocije, dok su recimo uz “užitak” svrstali samo pozitivne asocijacije.

Istraživači tvrde da ovo dokazuje da ljubav funkcionira drugačije nego emocije. Oni koji o ljubavi razmišljaju kao o osjećaju možda su zavedeni time što ljubav može uzrokovati pojavu vrlo jakih osjećaja – ali ti osjećaji su samo posljedica ljubavi kao osnovne potrebe.

Index.hr/Informer.ba