Izdvojeno Jet set Showbiz

Mira Furlan: Otkazivanje Parade ponosa u Beogradu jednako je politici nacističkih logora

Glumica Mira Furlan uputila je otvoreno pismo učesnicima i organizatorima beogradske Parade ponosa, koja će se prema najavama održati 2. oktobra.

U svom pismu, velika južnoslovenska glumica smatra da je otkazivanje Parade ponosa zbog sprječavanja nasilja, jednako politici nacističkih logora. U nastavku prenosimo pismo u cjelini.

Ovom promatraču se čini da je u igri uvek isti način razmišljanja: žrtva diskriminacije biva optužena za provokaciju i od nje se traži da se povuče, sakrije ili umre u ime zaštite društvenog reda i mira.

Ne bi li štitio žene od društveno prihvaćenog, “normalnog” i očekivanog (muškog) nasilja, zastrašujuće velik deo sveta pokriva ženina tela i lica u ime zaštite reda i mira. Tako se odgovornost za nasilje prebacuje na žrtvu.

Ona je kriva što uopšte postoji. Samim svojim postojanjem ona remeti poredak. Ona provocira. Žrtvu, dakle, treba sakriti, eliminisati, ukinuti. Ne samo u ime zaštite društvenog reda i mira, nego – koje li ironije – i za njenu vlastitu sigurnost. Nisu li nacisti upravo tako opravdavali kreiranje koncentracionih logora? Jedan od argumenata je bio upravo taj – zaštita Jevreja od opravdano ljutih i na nasilje spremnih nemačkih građana.

Takvu zaštitu ne trebamo. Ono što nam treba, SVIMA, bez obzira ko smo i kojoj grupi, manjinskoj ili većinskoj, pripadamo, je zaštita našeg prava na različitost. Gej parada je korak na putu do društva u kojem će sve razlike biti ne samo tolerisane, nego poštovane i oberučke prihvaćene.”

 

Blic/Informer.ba