Izdvojeno Showbiz

Modna kompanija “Zara” pod istragom: Za mizerne pare odjeću šiju maloljetnici koji rade po 18 sati dnevno

Iz fabrike u Sao Paulu “spašeni” su jedan Peruanac i četrnaest Bolivijaca, među kojima i jedan 14-godišnjak, koji su radili i po 18 sati dnevno u nehumanim uslovima.

Angažovao ih je podugovarač kompanije AHA, koja obavlja 90 odsto brazilske proizvodnje za “Zaru”.

Španska kompanija Inditex, čiji je vlasnik Imanasio Ortega, jedan od deset najbogatijih ljudi na svijetu, navela je u saopštenju da se ne može smatrati odgovornom za postupke podugovarača.

Ipak, obećala je da će isplatiti naknadu oštećenim radnicima.

To nije zadovoljilo brazilsku tužiteljicu Đulijanu Orlandi.

Ona je navela da je kompanija koja se bavi proizvodnjom odjeće dužna da zna ko tu odjeću proizvodi i da mora da nadzira cijeli proces.

Prebacivanje proizvodnje u zemlje sa jeftinijom radnom snagom uobičajena je praksa u tekstilnom industriji, ali kompanije snose odgovornost za cijeli proces proizvodnje.

Slična afera desila se prije nekoliko godina “Gapu” kada se otkrilo da njegove majice u Indiji ukrašavaju mali robovi, desetogodišnjaci koji su za to dobijali mizernu ili nikakvu nagradu.

Zagovornici takozvane etičke kupovine apeluju na potrošače da uvijek uzmu u obzir i to da li je ono što kupuju nastalo u humanim uslovima za radnike.
Međutim, svijest o tome nije dovoljno razvijena ni u najbogatijim zemljama, pa većina grabi nerealno jeftine proizvode ne pitajući odakle dolaze.

 

Mondo/Informer.ba