Izdvojeno Kultura Showbiz

Mostar: Otvorena dokumentarna izložba posvećena Aleksi Šantiću

Poetskom večeri i otvorenjem tematske izložbe posvećene Aleksi Šantiću u nedjelju je u Narodnom pozorištu Mostar nastavljena manifestacije “Šantićeve večeri poezije 2011.”, u organizaciji SPKD “Prosvjeta”.

Dokumentarna izložba Šemsudina Zlatka Serdarevića pod nazivom “Aleksa Šantić” obuhvata fotografije, fotokopije naslovnih stranica knjiga i njegova pisma upućena suvremenicima koji su upotpunjavali njegov život.

Prikazani su, među ostalim, i plakati sa ranijih ‘Šantićevih večeri poezije’, Svetosavske besjede i ono što je izazvalo veliko zanimanje kod posjetilaca: jedna kopija pjesnikove smrtovnice. Cilj izložbe je da nam vrati vizualno njegov lik i djelo, i da nas podsjeti na njegovu veliku ljudsku osobinu, a to je ljubav prema svom gradu i svim ljudima bez obzira ko su i kako se zovu“, kazao je autor o izložbi.

U okviru pjesničke večeri svoje stihove govorili su pjesnikinja Milica Jeftimijević, potpredsjednica Udruženja pisaca Republike Srbije, pjesnik Stevan Tontić, dobitnik Šantićeve nagrade za 1985., pisac i pjesnik Veselin Gatalo, dobitnik Šantićeve nagrade za 2007., pjesnik Đorđe Sladoje dobitnik Šantićeve nagrade za 2007. godinu i pjesnik Ljubivoje Ršumović, a poznati srbijanski glumac Nebojša Dugalić svojom je recitacijom Šantićevih pjesama uveličao večer.

Još davne 1985. godine, kada je Šantićeva nagrada bila jedna od najznačajnih nagrada u bivšoj Jugoslaviji, ja sam počašćen njome. Od tada nisam dolazio ovamo, pa sam večeras posebno sretan što sam u Mostaru, među ovim ljudima. Imali smo priliku čuti izvrsne stihove i od ostalih učesnika, tako da ću ovu noć, kao i svi prisutni, vjerujem, pamtiti samo po najboljem“, kazao je poslije završetka programa pjesnik Stevan Tontić.

“Šantićeve večeri poezije 2011.”, u organizaciji SPKD “Prosvjeta” GO Mostar, SPKUD Gusle i Gradske biblioteke Nevesinje, završavaju večeras nastupom suvremenih pjesnika koji će se održati na stepeništu kraj Staroga mosta s početkom u 20.30 sati.

 

Fena/Informer.ba