Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Muškarci se brže zaljubljuju od žena

Uprkos uvriježenom mišljenju da su žene romantičnije, one ipak ne izgovaraju prve “volim te” već to čine muškarci, otkriva studija istraživača sa Univerziteta Pensilvanije.

Naučnici navode da žene lakše izražavaju svoja osjećanja, ali da se muškarci brže zaljubljuju.

Oni izjavljuju ljubav čak tri puta brže od žena koje su u tom pogledu daleko obazrivije.

“Žene su pragmatičnije kada je riječ o ljubavi nego što se obično misli; rijetko u vezu ulijeću bez razmišljanja”, kazala je psiholog i vođa istraživanja Marisa Harison.

Studija, objavljena u časopisu “Društvena psihologija”, otkriva, takođe da se muškarci zaljubljuju u roku od nekoliko nedjelja, dok je njihovim partnerkama potrebno više mjeseci.

Istraživači navode da bi razlog zašto se muškarci brže zaljubljuju od žena mogao da bude seks koji oni izjednačavaju s ljubavlju. Muškarci obično žele da stupe u seksualni odnos nakon par nedjelja zabavljanja, dok žene više vole da sačekaju nekoliko mjeseci.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da većina muškaraca zna nakon samo jednog sastanka da li su zaljubljeni ili ne. Jedna četvrtina ispitanika rekla je da vjeruju u ljubav na prvi pogled i da je dovoljan jedan pogled da znaju da li je djevojka ona “prava”.

Žene su, naprotiv, mnogo neodlučnije i obično se konsultuju s prijateljima i porodicom, čekajući da prođe najmanje mjesec dana kako bi bile sigurne.

Osim što se brže zaljubljuje, muško srce se i češće slama. Naime, mnogo je više muškaraca nego žena reklo da su bili zaljubljeni u osobu koja im nije uzvraćala ljubav.

 

Agencije/Informer.ba