Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Na kakve “startove” žene padaju

Igra zavođenja nije uvijek laka, a startovanje može da bude neuspješno. Naučna istraživanja otkrila su neke smjernice koje bi možda mogle da vas navedu na pravi put.

“Dolaziš ovamo često?”, “Znamo se odnegdje?”, “Jesi li ti anđeo koji je pao s neba?” – to su samo neki od poznatih startova koji vrlo često znaju i da nas nasmiju. Međutim, smisliti dobar sart i na pravi način započeti igru zavođenja uopšte nije lako, piše HowAboutWe.com. Tom tematikom bavilo se i nekoliko istraživanja koja otkrivaju zanimljive stvari.

Različite žene – različiti startovi

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu “Žurnal socijalne psihologije” bavilo se proučavanjem ženskih reakcija na muške pokušaje zavođenja koji su klasifikovani kao neškodljivi. Riječ je o startovima kao što su: “Sviđa mi se tvoja jakna” ili “Čini li mi se ili konobar ignoriše naš dio šanka?” Istraživanje je pokazalo da su žene uglavnom dobro reagovale na takve komentare. Takvi startovi, pokazuje istraživanje, posebno su se svidjeli samopouzdanim ženama.

Onima pak koje su tražile dugoročnu ljubavnu vezu, više se svidjelo klasično laskanje od takvih pokušaja. Ovakva otkrića donekle potvrđuju tzv. hipotezu “good dad”, odnosno “dobri tatica”. Takva teza temelji se na ideji da žene u muškarcu traže potvrdu da će on biti kvalitetan muškarac koji će se brinuti za nju i njihovu djecu. Za žene koje su sklonije akciji jedino je važno bilo da muškarac ima atraktivan i zanimljiv start.

Važno da je pristojno

Drugo istraživanje koje nosi naziv Flirting Competence baziralo se na videosnimku muškarca koji isprobava nekoliko različitih vrsta prilazaka – one direktne, komplimente, duhovite pokušaje, slatke startove, dvosmislene te one koje uključuju još jednu osobu, a odnose se na startovanje kao npr.: “Hej, jesi li upoznala moga prijatelja Marka?”

Žene su gledale snimak, a zatim su ocjenjivale pokušaje. Najviše im se svidio ovaj poslednji jer smatraju da je prikladan i pristojan. Za ostale, u zavisnosti od izvođenja, smatraju da su uglavnom neefikasni jer znaju da budu nepristojni.

Kanadski naučnici otkrili su da žene ne padaju toliko na samo startovanje nego na stav i držanje muškarca. To znači da će prije pasti na onog muškarca koji ima samopouzdano držanje i pomalo drzak osmijeh na licu pa čak i ako je njegov start otrcan. Međutim, ni samopouzdanje mu ne pomaže ako ženi uleti s pitanjem tipa: “Jesi li ti anđeo koji je pao s neba?”

 

Smedia/Informer.ba