Film Showbiz

Na Sarajevo Film Festivalu bit će prikazana 64 bh. filma

Udruženje filmskih radnika BiH šesti put organizira program bosanskohercegovačkog filma tokom 17. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 23. do 30. jula u kinu Cinema City.

Kako je najavljeno iz ovog udruženja, u okviru festivala bit će prikazana 64 naslova, a od dugometražnih filmova bit će prikazani bh. filmovi Ostavljeni režisera Adisa Bakrača, Belvedere režisera Ahmeda Imamovića i koprodukcijski filmovi Motel Nana režisera Predraga Velinovića, Neprijatelj režisera Dejana Zečevića i Bilo jednom u Anadoliji režisera Nurija Bilgea Ceylana.

U ovogodišnjem pregledu bosanskohercegovačke filmske produkcije, koji obuhvata period od juna prošle godine do danas, najviše je dokumentarnih filmova, a samo neki među čak 26 naslova su Cell Phone Movie Nedžada Begovića, Orkestar Pjera Žalice, Magnet Namika Kabila i PUN(A) Alena Drljevića, a bit će prikazano i osam kratkih igranih i animiranih filmova.

Udruženje filmskih radnika BiH predstavit će i najaktivnije filmske škole u Bosni i Hercegovini i to Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiju umjetnosti iz Banja Luke te Sarajevo Film Academy. Ukupno će biti prikazano čak 18 studentskih ostvarenja.

Bit će upriličeno i nekoliko specijalnih projekcija među kojima se posebno ističe projekcija filmova bh. autora Ivice Matića iz 60-ih i 70-ih godina. Ovi filmovi bit će prikazani neposredno nakon dodjele nagrade Ivica Matić za 2010. godinu.

Udruženje filmskih radnika će program otvoriti promocijom kataloga Filming Locations in Bosnia and Herzegovina, prvim katalogom koji će predstaviti BiH kao atraktivnu zemlju za snimanje filmova.

Projekt je realiziran u saradnji s FIRMA Projektom, a predstavlja četiri regije BiH oko Banja Luke, Mostara, Goražda i Sarajeva. Promocija ovog pionirskog projekta bit će upriličena 23. jula na Festivalskom Trgu.

Bh. filmski program ugostit će 60 bosanskohecegovačkih filmaša iz cijele BiH i čak 90 članova Udruženja filmskih radnika BiH.

Program je realiziran uz pomoć Općine Centar Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 

Fena/Informer.ba