Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Najkraći put do ljepote

Savršen make-up koji gledamo na modelima iz časopisa zahvaljujući maloj “mapi šminkanja” mogli bismo vidjeti i u ogledalu. Koliko god se činilo, nije suviše komplikovano, a ne zahtijeva ni najskuplje preparate. Sve je u vještini.

1. Korektor – Ako imate jako tamne podočnjake, prvo nanesite korektor koji će ih neutralizovati.

Korektori roskastih tonova neutralizuju ružičasto-plave podočnjake, dok tonovi breskve neutralizuju ljubičasto-smeđe. Nakon toga nanesite kremasti korektor za nijansu svjetliji od tena.

2. Tečni puder – Isprobajte nekoliko nijansi tečnog pudera na jednoj strani lica, na dnevnom svjetlu.

Nijansa koja se u potpunosti stopi s kožom je najbolji odabir za vas. Poslužite se prstima ili spužvicom kako bi puder nanijeli tačkasto i to na mjestima gdje je potrebno izjednačiti ten.

3. Puder u prahu i bronzer – Puder u prahu nanesite preko korektora koristeći pufnasti aplikator.

Ako imate problema s masnom T-zonom, nanesite ga preko cijelog lica. Kako bi dodali dašak topline licu, poslužite se bronzerom u kamenu. Četkicom za bronzer pređite preko obraza, čela, nosa i brade.

4. Rumenilo – Nasmiješite se i na vrhove obraza laganim zamahom kista nanesite neutralnu nijansu rumenila.

Izbrišire ivice prema liniji kose kako biste ublažili grube prelaze. Nakon toga, nanesite sloj svjetlije nijanse rumenila, kako biste osigurali postojanost.

5. Ruž, sjajilo i olovka – Prirodna nijansa usana trebalo bi da vam posluži kao vodič pri izboru svakodnevne nijanse ruža.

Najprikladnija nijansa je ona koja se najbolje podudara s prirodnom nijansom usana. Kako biste zadržali prirodnu definiciju usana i spriječili razlivanje ruža, naglasite ivice olovkom za usne.

6. Obrve – Za najprirodniji neutralan look, popunite obrve sjenilom za oči u nijansi boje kose.

Započnite s unutrašnjom ivicom obrva i slijedeći njihov prirodan oblik, lagano ih iscrtavajte. Pretamnu nijansu obrva ublažite pritiskom pufnastog aplikatora sa malo pudera u prahu.

7. Sjenilo za oči – Koristeći kist za sjenilo, nanesite svjetliju nijansu sjenila od gornje linije trepavica do arkade (kosti ispod obrva).

Nakon toga, nanesite sjenilo prirodne nijanse na donji dio kapka te prema pregibu.

Pod svjetlijim sjenilom ne podrazumijeva se bijelo, nego boje kože.

8. Alajner – Četkicom za tuš nanesite sjenilo tamne nijanse uz gornju ivicu trepavica.

Kako biste produžili postojanost sjenila, navlažite četkicu prije nanošenja ili se poslužite tušem u gelu.

Ako želite oivičiti i donju liniju trepavica, pripazite da se donja i gornja linija spoje u spoljašnjem uglu oka.

9. Maskara – Maskara sa izrazito crnim pigmentima najjače naglašava oči. Umjesto crne, izaberite smeđu nijansu.

Pri nanošenju maskare, četkicu postavite na korijen trepavica i okrećući četkicu nastavite prema vrhovima. Okretanje sprečava stvaranje grudvica i osigurava razdvajanje trepavica.

10. Finiš – Nakon što ste svu šminku pravilno nanijeli, sačekajte nekoliko minuta da je koža upije i da se maskara osuši.

Laganim pritiskom papirnate maramice na usne obrišite višak sjaja, ali pazite da vam na usnama ne ostanu dlačice. Isto tako, ne dirajte jezikom usne, kako ne biste “pojeli” ruž.

 

 

Blaženka Lejić/Nezavisne/Informer.ba