Film Showbiz

Najtužniji film na svijetu je “Šampion”

Kada razmišljate o najtužnijem filmu u povijesti, izbor će zasigurno ovisiti o vašim godinama, spolu i, naravno, filmovima koje ste gledali, no kako tvrdi
znanstvena zajednica, najtužniji film na svijetu je “Šampion” talijanskog redatelja Franca Zeffirelija iz 1979., prenosi u srijedu američki IT portal Digital Trends, javlja Hina.

Bivši boksački prvak Billy Flynn (Jon Voight) povukao se iz ringa kako bi se u potpunosti posvetio odgoju sedmogodišnjeg sina T.J.-a (Rick Schroder). Žive na Floridi, a Billy zarađuje radeći kao konjušar. Želeći osigurati sinu bolju budućnost, Billy odluči vratiti se boksu. Jednoga dana u njihov život ponovno ulazi dječakova majka Annie (Faye Dunaway), za koju T.J. misli da je davno umrla…Vrhunac filma je kada 9-godišnji dječak plače zbog smrti svog oca.

“Šampion” je prvi put korišten u znanstvene svrhe na kalifornijskom sveučilištu Berkley, gdje su psiholozi Robert Levenson i James Gross 1988. pokušavali pronaći filmske scene koje su od gledatelja u jednom trenutku mogle izvući samo jednu emociju. Nakon što su obavili testove na oko 500 studenata, zaključili su da je scena iz “Šampiona” izazvala tugu više nego i jedan drugi film koji je bio ponuđen. Proslavljeni “Bambi” bio je vrlo blizu i “uhvatio” je drugo mjesto na ljestvici najtužnijih filmova na svijetu.

Zeffirellijev film izvrsno je prošao na kino blagajnama i uvijek je iznova gledan na televiziji. Udarni adut filma je briljantna gluma malenog R. Schrodera, nagrađenog Zlatnim globusom, čiju su glumu brojni kritičari proglašavali jednom od najboljih dječjih uloga u povijesti kinematografije.

Fena/Informer.ba