Izdvojeno Kultura Showbiz

Nevjerovatne slike škotskog umjetnika Paula Caddena: Ovo nisu fotografije!

Izgledaju kao crno-bijele fotografije, međutim, slike koje slijede su rad umjetnika i nacrtane su običnom olovkom!

Paul Cadden iz Škotske može nacrtati slike s toliko detalja da je laiku gotovo nemoguće razlikovati njegove radove od fotografija.

Od bora na licu žene do dima cigare ili kapi vode, slike ovog 47-godišnjeg umjetnika izgledaju nevjerovatno realistično.

 

 
.

Hiperrealizam je pravac rođen iz fotorealizma, a za jednu sliku Caddenu treba tri do šest sedmica. Cadden za godinu dana naslika oko sedam slika  od kojih svaku proda po cijeni od 5.000 funti. „Moja inspiracija dolazi od fraze ‘pojačaj normalno’. Slikam obične predmete i prizore koji nose puno emocija“, rekao je Cadden.

„Pokušavam proučiti najmanje detalje slike, ne želim se fokusirati samo na glavni dio. Mogu se zaljubiti u sliku, nadam se da ovo nije zvučalo previše čudno“, našalio se Cadden.

„Ono što me razlikuje od ostalih umjetnika je to što najviše radim sa običnom olovkom, dok drugi koriste kistove. Najveća slika koju na kojoj sam radio bila je 152×101 centimetar, ali to nikada neću više to uraditi. Rad na toj slici je bio ‘ubijanje’ od rada“, izjavio je nevjerovatni umjetnik.

Cadden za ovu godinu ima nekoliko izložbi u Americi, a pojavit će se i u japanskom showu „Nevjerovatni“ koji predstavlja neobične ljude i događaje.

 

dailymail/Federalna.ba/Informer.ba