Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Ni tange nisu što su bile

Napokon je došao i taj dan: tange više nisu u modi. Otišle su u istoriju kao i horori poput frenč manikure i minivala.

Nakon dugih godina borbe s dobrim ukusom, ipak je prevladao razum među ženama. Naime, prodaja gaćica koje ne ostavljaju ništa mašti i urezuju vam se u guzu opala je na svjetskom nivou za 17 odsto.

Na svojem vrhuncu bile su 2003. godine, a danas čine 23 odsto prodaje sveg ženskog donjeg veša.

Neki smatraju da se tange polako povlače zbog opšteg trenda koji više ne glorifikuje previše seksualizovanu odjeću, a drugi su jednostavno odahnuli.

Godinama smo mogli vidjeti djevojke i žene svih oblika i veličina kako im tange ponosno izviruju iz farmerki, što je postao sinonim za seksi stil. Međutim, mnoge od njih smetnule su s uma da tako nešto dobro stoji jedino manekenkama “Victoria’s Secreta”.

Danas su umjesto tanga popularne bokserice i tzv. hipsterice, koje leže nisko na bokovima i uzdižu se tek neznatno iznad kukova. Povratak retro looka iz 1960-ih donosi i neke sasvim nove oblike – gaće kakve su nekada nosile naše bake – do trbuha, ali s volančićima i točkicama.

Modni lanac “Peacocks” izbacio je podatak kako se prvi put u istoriji dogodilo da su klasične gaćice, koje dobrano pokrivaju stražnjicu, prodavanije od oskudnijih modela.

Lanac “Marks & Spencer” objavio je kako je model naziva “brazilian knickers” prodan ove godine u pola miliona primjeraka. Radi se o vrsti hipsterica, koje leže nisko na bokovima, ali su obrubljene čipkom, dok je na najintimnijim dijelovima pamuk.

Niko zapravo ne zna zašto su sirote tange odjednom doživjele toliki pad. Neki za to čak okrivljuju recesiju na globalnoj razini. Navodno, tokom teških ekonomskih vremena raste naša potreba za udobnošću. Zato dajemo prednost udobnim pamučnim gaćicama nad neudobnim trakicama zvanim tange.

Bilo kako bilo, reći “zbogom” tangama gotovo je jednako dobro kao kad smo se prije 20 godina oprostili od još jednog odjevnog predmeta smišljenog za mučenje – bodija.

Jedini koji bi za tim ženskim odjevnim predmetom mogli žaliti su – muškarci.

Istorija

  • Prvi put pojavile su se prije 75.000 godina kad su ih nosili pećinski ljudi, isključivo muškarci koji su njima prekrivali genitalije
  • 1930-ih počele su ih nositi striptizete u klubovima u Njujorku
  • 1970-ih zavladale su na plažama u Latinskoj Americi, posebno Brazilu, kao praktičan način kako pocrniti što više, a da vas ne uhapse. Kupaći kostim s tangama lansirao je dizajner Rudi Gernrajh, koji se 1960-ih dosjetio i toplesa
  • 1980-ih preselile su se u trgovine visoke mode u Evropi i počele prodavati po vrtoglavo visokim cijenama kao donji veš
  • 1990-ih prihvaćene su i u SAD kao donji veš

 

Jutarnji list/Informer.ba