Film Izdvojeno Showbiz Video

Nijemi film “Umjetnik” dobitnik Oscara, Meryl Streep treći put najbolja glumica

Francuski nijemi film “Umjetnik” Michela Hazanaviciusa dobio je u nedjelju pet Oscara, među kojima i onaj za najbolji film.

Crno-bijeli film posvećen hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, osim za najbolji film, dobio je Oscare za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, originalnu muziku i kostime.

 “Zaboravio sam govor”, rekao je Hazanavicius primajući nagradu iz ruku američkog glumca Michaela Douglasa.

“Ja sam najsretniji filmaš na svijetu“, dodao je on.

Reditelj je, kako prenose agencije, zahvalio finansijerima filma, “luđacima koji su pristali dati novac za ovaj film” i pametnom psu “Uggieju” koji glumi u “Umjetniku”.

Jean Dujardin, prvi je francuski glumac koji je osvojio Oscara za glavnu ulogu, a do “Umjetnika” uglavnom je bio nepoznat izvan svoje zemlje

Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu “Željezna Lady”.

To je treći Oscar za glumicu s rekordnih 17 nominacija, od kojih su samo tri za sporedne uloge. Streep je Oscare osvojila 1979. za film ”Kramer protiv Kramera” i 1982. za “Sofijin izbor”.

Film Martina Scorsesea “Hugo”, koji je nominiran u 11 kategorija, jednoj više od “Umjetnika”, osvojio je pet “tehničkih” Oscara.

Nagrađen je za scenografiju, fotografiju, vizualne efekte, zvuk i montažu zvuka.

Oscara za sporednu mušku ulogu dobio je Christopher Plummer za ulogu u filmu “Početnici” Mikea Millsa u kojem tumači ulogu starijeg muškarca koji otkriva svoju homoseksualnu stranu, te prihvaća novi “identitet”.

Na samom početku dodjele Oscara nagradu za sporednu žensku ulogu dobila je Octavia Spencer za ulogu u filmu “Tajni život kućnih pomoćnica”, prenosi Onasa.

Oscara za adaptirani scenarij osvojio je film “Nasljednici” Alexandera Paynea u kojem glavnu ulogu tumači George Clooney, dok je Oscara za originalni scenarij osvojio Woody Allen za film “Ponoć u Parizu”.

Oscar za najbolju originalnu pjesmu pripao je Bretu McKenzieju za pjesmu “Man or Muppet” iz filma “Muppeti”.

Nagradu Oscar za montažu dobio je film “Muškarci koji mrze žene”, a za šminku “Željezna Lady”.

 

Informer.ba