Izdvojeno Lifestyle Showbiz Udarno

Norveška najsretnija zemlja

Norveška je treću godinu zaredom proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, a Južnoafrička Republika najtužnijom, nakon velikog istraživanja o kvalitetu života koje je prveo britanski Institut Legatum.

S bruto društvenim proizvodom od 54.000 dolara po stanovniku, ova nordijska zemlja je među najbogatijim na svijetu, a na vrhu ljestvice našla se i zbog visokog društvenog kapitala i osjećaja sigurnosti.

U istraživanju su razmatrani kriterijumi ekonomije, preduzetništva, vlasti, edukacije, zdravlja, bezbjednosti, lične slobode i društvenog kapitala.

Danska je na drugom mjestu zbog velikih mogućnosti za preduzetnike i socijalnih jednakosti. U ovoj državi su troškovi osnivanja firme najniži.

Australija je na trećem mjestu i u odnosu na 2009. popela se za dva mjesta zbog izvrsnog obrazovanja, efikasne birokratije i pametnog korištenja prirodnih resursa.

Slijede Novi Zeland, kao zemlja s najvišom tolerancijom prema imigrantima, efikasnom vlašću, obrazovanjem i ličnim slobodama, i Švedska, gdje je visok nivo političkog učešća i društvene jednakosti u kombinaciji sa zaštitom životne sredine i čak 123 mobilna telefona na 100 stanovnika.

Najtužnija zemlja za život je Južnoafrička Republika gdje 10 odsto djece umire tokom prve godine života, na jednog učitelja dolazi 91 učenik, a osnovi za prosperitet ne postoje.

Slijede korumpirani Zimbabve, gdje se ne poštuju ljudska prava i vlada konstantno političko nasilje, i Etiopija, gdje pismenost iznosi samo 30 odsto, pothranjeno je 40 odsto stanovništa, a stepen nezaposlenosti iznosi 20 odsto.

Pakistanje na četvrtom mjestu zbog neefikasne i nestabilne vlade i kao zemlja netolerantna prema strancima.

Jemen je peti na listi najtužnijih zemalja zbog građanskih nemira, oganičenih sloboda i nemogućnosti obrazovanja žena. Tu svega trećina stanovništva aktivno radi.

 

Srna/Informer.ba