Lifestyle Showbiz

Otkriveno je šta nedostaje umu bogatih ljudi

Imate novac? U tom slučaju vjerojatno imate manjak suosjećanja. Nove naučne studije dokazale su da bogati imaju daleko manje suosjećanja nego bi to željeli priznati.

Zar su bogati stvarno toliko neosjetljivi na tuđe probleme? Što su bogatiji to imaju manje suosjećanja, potvrđuje istraživanje provedeno na univerzitetu California, Berkeley. A to se ne odnosi samo na tajkune već i na gornji sloj srednje klase.

U časopisu Emotion, psihologinja Jennifer Stellar je pokušala procijeniti empatički kapacitet roditelja 300 studenta koji su pripadali svim mogućim društvenim slojevima, uključujući i one najbogatije.

Tokom prvog eksperimenta sudionici istraživanja su odgovorili koliko intenzivno i koliko često imaju emocije kao što su radost, ljubav, samilost i strahopoštovanje. Zatim su trebali potvrditi ili negirati izjave poput ‘Često zapažam ljude koji trebaju pomoć.’ Odgovori skupljeni na ovakav način su u pravilu vrlo nepouzdani jer malo ko želi priznati da je sebičan i neosjetljiv. Nakon prvog testiranja prof. Stellar i njene kolege nisu uočile bitnu razliku između bogatih i siromašnih izuzev činjenice da su najsiromašniji uglavnom pokazali najviše suosjećanja.

I nakon drugog testa koje je uključivalo porodicu s oboljelim djetetom rezultati su bili slični. Međutim, tokom drugog testiranja volonterima su mjerili otkucaje srca i fizičke reakcije. Najsiromašnijima su se otkucaji srca usporili, što je znak suosjećanja i brige za druge, tokom gledanja filma o porodici s oboljelim djetetom. ‘Ustanovili smo da je suosjećanje izazvalo usporavanje srčanih otkucaja, kao da se tijelo smirilo kako bi se moglo posvetiti brizi za drugoga,’ rekla je prof. Stellar.

Ključno ispitivanje

Tokom završnog dijela testa sudionici su radili u paru. Trebali su ispitati jedan drugoga glumeći da intervjuišu osobu u svrhu zapošljavanja. Najbolji ispitivač, a to bi odlučili naučnici, trebao je dobiti novčanu nagradu. Svi su gotovo podjednako osjetili jednak nivo stresa i tjeskobe dok su ih ispitivali, no samo su oni s najmanjim novčanim primanjima pouzdano osjetili jednake osjećaje kod svojih partnera kad su im uloge bile obrnute.

Znači li to zaista da bogati nemaju sposobnost suosjećanja? I da i ne. Profesorica Stellar smatra da to može značiti da bogati imaju manje iskustva u posmatranju i pokazivanju brige prema problemima drugih. Siromašni imaju daleko više iskustva pa ih je životna situacija učinila vještijima u razvijanju suosjećanja, piše Magazin.hr

 

Informer.ba