Izdvojeno Kultura Showbiz

Otvoren 51. MESS: “Izliječimo mrak kulturne politike svjetlom”

Simboličnim paljenjem na desetine baterija u mraku dvorane Narodnog pozorišta Sarajevo, večeras je uz poruku “Izliječimo mrak kulturne politike svjetlom” svečano otvoren ovogodišnji 51. internacionalni teatarski festival MESS.

Nakon prigodnih uvodnih obraćanja direktora Festivala Dine Mustafića i umjetničke direktorice Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edine Papo, MESS je počeo nastupom ansambla Teatro Mercadante-Teatro San Carlo iz Italije s predstavom “Sconcerto – Teatro di musica”, u režiji Tonija Servilla. Predstava je izvedena u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom.

Festival će ove godine biti održan u Sarajevu i Zenici, donoseći 32 predstave u izvedbi 500 umjetnika iz 15 zemalja svijeta, u šest festivalskih kategorija. Ove je godine program ponovo takmičarskog karaktera, te će po završetku MESS-a za najbolje glumce i ostvarenja biti dodijeljeni Lovorovi vijenci.

Mustafić je, pozdravljajući publiku, istaknuo da je u BiH puno toga komplikovano, zbog čega postoji čak 14 ministara za kulturu, a ne postoji kulturna politika. On je podvukao da zasigurno ima na stotine razloga zbog čega bi trebali protestovati i dići svoj glas protiv aljkavih javnih službenika, korupcije, siromaštva, niskih plaća i penzija, “protiv onoga ili ovoga”.

“Ali ovaj Festival večeras želi protestovati protiv katastrofalnog stanja u kulturi. Protiv zatvaranja Umjetničke galerije BiH, sramne ignoracije Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, protiv toga što skoro pola stoljeća nije izgrađen nijedan namjenski objekat za kulturu, što se ne ulaže u kulturnu infrastrukturu, što nam zatvaraju pozorišta i propadaju kulturno-istorijski spomenici. Želimo protestovati protiv mraka u kulturi i protiv izolacije bh. umjetnika i umjetnica“, poručio je Mustafić pozvavši prisutne da upale baterije i svjetlom otvore ovogodišnji MESS.

Prethodno je direktoru “Bosnalijeka” Edinu Arslanagiću uručen Zlatni lovorov vijenac za podršku i razvoj scenske umjetnosti, koji je izrazio veliku zahvalnost za priznanje.

“Politika “Bosnalijeka” je bila od prvog trenutka da pomogne tamo gdje država ne dolazi punim kapacitetom. Družimo se jer smo društveno odgovorna organizacija, jer znamo da pripadamo društvu koje želi naprijed – MESS stalno želi naprijed, “Bosnalijek” stalno želi naprijed. Zato smo ponosni na ovu nagradu”, kazao je on.

Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodijeljen je prvakinji Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Katarini Kocki, koja zbog zdravstvenih problema nije mogla doputovati iz Slovenije, ali je telefonskom porukom iskazala ponos i sreću dobijenim priznanjem.

Edina Papo je navela da je Katarina Kocka bila prvakinja Baleta NPS u doba najvećeg procvata individualnih i općih uzleta ovog teatra.

“Ona je težila visokim idealima, usavršavala se i težila u visinu. Rođena je u Mariboru, a u Sarajevo došla 1954. godine, gdje postaje prvakinja. Na sarajevskoj sceni nosilac je svih uloga baletnog repertoara”, kazala je ona.

Ovogodišnji će MESS donijeti tri premijerne izvedbe, a cjelokupan je program baziran na temama istraživanja pitanja identiteta, komunikacije i odnosa religije s modernim svijetom.

 

Fena/Informer.ba