Kultura Showbiz

Otvorena izložba 100 grafičara iz BiH i Hrvatske ‘Otisci utisci’

Stotinu grafičara iz BiH i Hrvatske izložili su svoje radove na izložbi “Otisci utisci”, koja je otvorena večeras u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticu.

Izložba će biti otvorena u naredne dvije sedmice, a autor izložbe je Igor Brešan iz Splita.

Direktor Collegium Artisticuma Strajo Krsmanović naveo je da je izložba došla u Sarajevo nakon što je već obišla neke gradove u Hrvatskoj.

Selekcija je ponajbolja iz ove oblasti. Grafičari iz BiH i Hrvatske su veoma ugledni, kazao je Krsmanović, navodeći kako su među autorima čiji su radovi izloženio Safet Zec i Halil Tikveša“.
Zamjenica hrvatskog ambasadora u BiH Maja Foretić Pećnik naglasila je kako ima zadovoljstvo da još jednom prisustvuje događaju koji predstavlja spoj bh. i hrvatske umjetnosti, tim više što je riječ o izuzetno vrijednim dijelima.

Po njenim riječima, najvažnije od svega je što umjetnici i kulturni djelatnici iz BiH i Hrvatske toliko dobro sarađuju i imaju tako dobre kontakte “da im mi često nismo ni potrebni“.-

Mislim da je fantastično kad postoje takve veze, kazala je Foretić Pećnik, najavljujući da se planiraju slični kulturni događaji, ne samo u Sarajevu, nego širom BiH”.

 

Fena/Informer.ba