Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Otvorena prva škola seksa: U nastavnom programu i teorija i praksa

U blizini Beča otvorena je prva međunarodna škola seksa. Cilj cjelokupnog nastavnog programa je ‘naučiti ljude raznolikim seksualnim tehnikama koje će promijeniti njihov život, ali i život njihovih bližnjih’.

Ylva-Maria Thompson, direktora škole rođena u Švedskoj, tvrdi da, uza sve ostale grane obrazovanja, postoje kvalitetni programi za vježbanje uma i tijela, ali ne i sistematsko razvijanje seksualnih vještina, prenosi q13fox.com.

Štaviše, u obrazovnim institucijama seks je često tabu-tema, spominje se tek u uskoj povezanosti s reprodukcijom, a teme užitka i seksualnih vještina redovito se izbjegavaju.

‘Naš nastavni program uključuje i teoriju i praksu. Teorija podrazumijeva osvrt na prošle i savremene teorije seksualnosti, a učićemo i seksualne pozicije, tehnike dodira, anatomske činjenice… i, što je najvažnije, učenici će imati praksu.’

Upisi u školu su počeli, nastava počinje u prvom mjesecu 2012., semestar košta 1.400 evra, a većina kolegija je popunjena.

Semestar u školi uključuje pet kolegija ili tri intenzivna kursa. Većina nastave odvija se na njemačkom, a postoje i posebni vikend-kursevi za parove.

Škola je smještena u prostranoj vili iz 18. vijeka koja se nalazi oko pola sata vožnje od Beča, a opremljena je svim potrebnim rekvizitima, nastavničkim priborom, laboratorijem i studentskim domom, u koji stane oko 20 studenata.

Direktorka se nada da će oni smješteni u domu biti posebno aktivni u izvršavanju svojih nastavnih obveza i domaće zadaće, pogotovo praktičnog dijela. Takođe, prezervativa će biti u izobilju i biće besplatni.

U školi će, naravno, biti i ispita, a cilj cjelokupnog nastavnog programa je ‘obrazovati ljude o njihovoj i tuđoj seksualnosti, te ih naučiti raznolikim seksualnim tehnikama koje će promijeniti njihov život, ali i život njihovih bližnjih’, zaključuje direktorka.

Naravno, ovakva škola je podigla dosta prašine, pa su tako neki od oglasa za školu zabranjeni na austrijskoj televiziji, a ispred škole se mogu vidjeti demonstranti koji tvrde da je ovo samo vrlo glamurozan i dobro zamaskiran način prodavanja seksualnih usluga, pa školu izjednačuju s javnom kućom.

 

Net.hr/Informer.ba