Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Penis i klitoris su u suštini isti organ

Pitanje “Šta je zajedničko za ženske orgazme i muške bradavice?” pomoglo je istraživačima da otkriju svrhu ženskog seksualnog vrhunca.

Naučnici su željeli da znaju da li je ženski orgazam rezultat prilagođavanja ili prosto nusproizvod evolucije.

Drugim riječima, da li ženski orgazam ima evolutivne razloge koji direktno doprinose uspješnosti reprodukcije ili je samo “bonus” koji je darovala Majka Priroda?

Odgovor na to pitanje bio je cilj istraživanja na Univerzitetu u Indijani, gdje je profesorka Elizabet Lojd provjeravala 21 hipotezu o ženskom orgazmu kao rezultatu prilagođavanja. Svaka od njih imala je brojne nedostatke.

Jedna takva hipoteza zagovara ideju da je ženski orgazam sredstvo “povezivanja” partnera u cilju budućeg uspješnijeg roditeljstva.

Druga je zasnovana na tome da žena na osnovu toga da li neki muškarac može da je dovede do vrhunca bira da li će ostati s njim ili ne.

Treća, glavna hipoteza je vjerovanje da kontrakcije prilikom ženskog orgazma uvlače spermu u uterus što olakšava začeće.

Lojdova, međutim, smatra da zbog toga što žena ima mogućnost da doživi orgazam i bez penetracije, hipoteza o evolutivnom prilagođavanju pada u vodu na svim poljima.

Ona smatra da seksualni vrhunac kod žena treba posmatrati kao “nuspojavu” muškog orgazma.

Naime, muškarci i žene su fiziološki isti u prvih osam nedjelja od začeća. Nakon toga, penis počinje da raste spolja, odnosno, klitoris iznutra, ali oboje imaju istu organsku strukturu i tkiva.

“Penis i klitoris su u suštini isti organ. Nervna i erektilna tkiva koja učestvuju u orgazmu kod oba pola potiču iz istog embrionalnog izvora”, smatra ona.

Istom teorijom mogla bi biti objašnjena pojava muških bradavica: biološka potreba za dojenjem potomstva čini bradavice prioritetnim kod žena, pa se kod muških embriona razvijaju nezrele strukture kao evoluciona nuspojava.

Cijela debata o porijeklu ženskog orgazma, bez obzira na sve, ne bi trebalo da utiče na želju pojedinca da doživi vrhunac.

Problem je što mnogi misle da je “prirodno” nužno i bolje, pa makar se to odnosilo na orgazme.

Tako je seksualni klimaks kod dama postao svojevrsna “evoluciona norma”, pa ako neka od njih nije u stanju da ga doživi smatra se gotovo poremećenom.

Rješenje je u tome da ženske orgazme prestanemo posmatrati kao neki prirodan ishod seksualnog odnosa. Jedino tako žene na pravi način mogu osjetiti sve prednosti “bonusa” Majke Prirode.

 

B92/Informer.ba