Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Pet iznenađujućih razloga zašto je seks dobar za zdravlje

Naravno da je seks zdrav, ali da li ste znali da dobar seksualni život omogućava neka konkretna zdravstvena poboljšanja?

1. MOŽE VAŠ UČINITI MRŠAVIJIM

Seks sagorijeva između 75 i 150 kalorija na pola sata. Može se uporediti sa drugim fizičkim aktivnostima kao što su joga (114 kalorije na pola sata), plesanje (129 kalorija na pola sata) ili šetanje (153 kalorije na pola sata).

2. MOŽE POPRAVITI ZDRAVLjE VAŠEG SRCA

Zdrava dijeta, održavanje niskog holesterola i natrijuma su sjajni načini da vodite računa o srčanom zdravlju, ali isto važi i za vođenje ljubavi. Seks je vježba koja ubrzava otkucaje srca i poboljšava krvotok. Istraživači su otkrili da ako imate seks dva ili više puta nedjeljno, rizik od srčanog udara se smanjuje na pola.

3. BOLjE ĆETE SPAVATI

Kad čaj od kamilice i drugi lijekovi ne djeluju, seks može pomoći, posebno ako imate problema da zaspite zbog anksioznosti ili stresa. Duboko opuštanje koje obično prati orgazam je možda jedino vrijeme kada ljudi dozvole sebi da se potpuno opuste.

4. MOŽE DA OJAČA VAŠ IMUNI SISTEM

Ako ste zabrinuti zbog gripa i virusa, možete učiniti nešto da ojačate svoj imuni sistem. Studije su pokazale da individue koje imaju seks jednom ili dva puta nedjeljno imaju 30 posto veći nivo antitijela koja se zovu imunoglobulin A, koji je poznat po tome što pojačava imuni sistem.

5. MOŽE DA POPRAVI VAŠE MENTALNO ZDRAVLjE

Najbrži način da popravite raspoloženje, izborite se sa depresijom i anksioznošću? Odgovor je jednostavan: seks (u ljubavnoj vezi, naravno). Psihološki, seks poboljšava mentalno zdravlje tako što izgrađuje intimnost i smanjuje stres snižavajući nivo hormona kortizola. Time se smanjuju šanse da ćete dobiti visok krvni pritisak, hiperglikemiju i povećanu kiselinu u stomaku.

 

Womansday/Informer.ba