Izdvojeno Muzika Showbiz Udarno

Pjevačica Amy Winehouse pronađena mrtva u stanu, alkohol i droga je odveli u smrt

Ekscentrična pjevačica osebujnoga glasa i burnoga života pronađena je mrtva u svome stanu u Londonu.

Njezino tijelo pronađeno je oko 16 sati i zasad se navodi da je umrla pod nerazjašnjenim okolnostima, javlja Daily Mail.

Amy je posljednji put viđena početkom sedmice u društvu svog kumčeta Dionne Bromfield dok je ta tinejdžerica nastupala na iTunes festivalu. Iako sama nije pjevala, Winehouse je prema izjavama očevidaca okupljene molila da kupe Dionnein album.

Amy Winehouse rođena je 14. rujna 1983. godine, a već prvim albumom Frank objavljenim 2003. godine osvojila je britansku publiku. Svjetski uspjeh i brojne nagrade pratili su skandali vezani uglavnom uz alkoholizam, drogu i mentalnu nestabilnost. 

Izvori za Sunday Mirror kažu da se predozirala drogama i alkoholom. Njeni su prijatelji u posljednje vrijeme posebno izražavala zabrinutost da slavna pjevačica previše pije te da više nema kontrolu nad svojim ovisnostima. Amy je nekoliko puta bila na odvikavanju od droga i alkohola, a posljednji put je kliniku za rehabilitaciju napustila u svibnju.

Njeni albumi prodavali su se u milionima primjeraka, a obožavala ju je kritika i publika. Amy je donijela novi procvat britanskoj muzici nakon raspada popularnih rock bendova iz 90-ih te se smatra da je ponovo popularizirala soul muziku. I pored i problemima s ovisnošću, Amy je uvijek bila i ostala cijenjena muzičarka.

Njen odnos s bivšim suprugom Blakeom Fielderom-Civilom bio je posebno buran. Govorilo se da je tek uz njega počela uzimati teže droge poput heroina i cracka. Mediji su naširoko pisali o njihovim svađama te o stalnim prekidima i ponovnim mirenjima. Blake je bio uz Amy kada je prije dvije godine zamalo umrla na njegovim rukama nakon tri dana neprestanog opijanja. Tad je medijima ispričao da je ostala bez svijesti i prestala disati. “Bio sam siguran da je gledam kako umire predamnom. Držao sam je uz sebe i mislio kako umire u mom naručju. Nekako sam uspio otvoriti joj usta i udahnuti joj zrak u grlo. Tad se stresla i vidio sam da joj se prsa podižu“, opisao je Blake. Par se rastao 2009. godine.

Pjevačica je u oktobru 2010. izjavila da je čista te da se nije drogirala tri godine: “Doslovno sam se jednog dana probudila i rekla si: Više ovo ne želim“. Njen posljednji odlazak na odvikavanje bio je 25. maj ove godine u klinici Priory nakon kojeg je nastupila u Beogradu gdje je bilo vidljivo kako joj rehabilitacija nije pomogla.

Amy Winehouse već su svrstali u Klub 27, odnosno uz ostale muzičare koji su pronađeni mrtvi u 27. godini života, poput Briana Jonesa, Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Jima Morrison te, između ostalih, Kurta Cobaina.

 

 

Informer.ba