Kultura Showbiz

Počela manifestacija “Novosarajevski književni susreti 2011.”

Međunarodna kulturna manifestacija “Novosarajevski književni susreti 2011.”, njeno peto izdanje, otvorena je danas u Sarajevu predstavljanjem knjiga autora iz BiH i bh. dijaspore.

Tokom trodnevne manifestacije svoje će stvaralaštvo prezentirati 90 autora iz deset zemalja, među kojima i veliki broj mladih autora iz bh. dijaspore. Tu su i autori iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Kako je istaknuo za Fenu predsjednik Udruženja za kulturu Novo Sarajevo koje organizira ovu manifestaciju Ibrahim Osmanbašić, iznimno obiman program donijet će predstavljanje 14 novih izdanja autora iz regiona, te različitih književnih časopisa, a bit će organiziran i okrugli sto “Međunarodna književna saradnja”.

Dosadašnje iskustvo u organiziranju ovih susreta je dosta pozitivno u kontekstu kvaliteta književnog stvaralaštva i pisaca koje prezentiramo, ali i potpore društva te uvjeta u kojima smo radili“, kazao je on.

Iz programa je posebno izdvojio prezentaciju Internacionalnog festivala kantautorstva iz Slovenije “Kantfest”, te Hrvatskog književnog društva iz Rijeke.

Manifestacija će biti zatvorena u subotu, 6. augusta centralnim programom – međunarodnom književnom večeri, kada će biti dodijeljeno i priznanje “Novosarajevsko pero” za ovu godinu.

Fena/Informer.ba