Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Počinje zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena u Evropi počinje večreas, u noći između subote i nedjelje, kada kazaljke na časovnicima treba vratiti za jedan sat.

Prema novom računanju vremena, u noći između subote i nedjelje u 3.00 časa ujutru kazaljke na časovnicima treba vratiti na 2.00 časa.

Ljetnje računanje vremena u Evropi, osim u Rusiji, počinje posljednje nedjelje marta i traje do posljednje nedjelje oktobra.

Prvi put poslije 30 godina Rusi ove jeseni neće pomjerati kazaljke časovnika unazad. Rusija ostaje u “ljetnom vremenu” po Zakonu o računanju vremena, koji je proljetos donesen na inicijativu predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 70-ih godina, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, postižu uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

U zemaljama sjeverne Evrope prelazak na ljetnje vrijeme uveden je 1916. godine i tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja svijeta.

 

Srna/Informer.ba