Lifestyle Showbiz Video

Pogledajte VIDEO: Ženama u New Yorku dopušteno da šetaju u toplesu

Tokom ovog ljeta stanovnice New Yorka, barem one najsmjelije, moćiće da bez ikakve smetnje šetaju u toplesu gradskim ulicama.

Vlasti New Yorka su nedavno podsjetile policiju da tokom toplih dana žene imaju pravo da, baš kao i muškarci, skinu gornji dio odjeće.

U dopisu poslatom svim policijskim stanicama u gradu, vlasti podsjećaju pripadnike snaga reda da šetnja golih prsa ne predstavlja nikakav prekršaj ne samo za muškarce, već ni za žene.

Policajci ne treba da kažnjavaju niti privode dame koje će ovog ljeta šetati nage do struka, već da im priteknu u pomoć ukoliko je to potrebno, ističe se u dopisu.

“U slučaju da pokazivanje grudi izazove veliku pažnju, policajci su dužni da rastjeraju gužvu”, navodi se u noti čiji je sadržaj objavljen u “New York Timesu”.

U New Yorku je još 1992. donesen zakon kojim je ženama dopušteno da hodaju u toplesu u slučaju velikih vrućina. Malo ko od građana, ali i policajaca, međutim, zna za njegovo postojanje.

Želeći da žene podsjeti na to pravo, feministkinja Moira Johnston je prošle godine šetala naga do pojasa ulicama New Yorka nailazeći uglavnom na pozitivna reagovanja sugrađana, prenosi Tanjug.

 

Informer.ba