Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Posegnite za tajnim oružjem: Postoji psihološki trik koji može učvrstiti vašu vezu i produbiti njegovu ljubav, ali i vašu.

Istraživanje kaže da postoji navika u ljubavi zbog koje je vaša veza zdravija. Riječ je o fokusiranju na dobre partnerove kvalitete. Naravno, lakše je to reći nego se ponašati u skladu s time. Što ste duže s dragim, sve ćete više uočavati njegove mane, a ključ je u tome da manama ne dopustite da utječu na privrženost partneru. “Ako misli možete usmjeriti na ono u čemu je jak, koncentrirat ćete se na partnera u cjelini, a ne na njegove nesavršenosti”, kaže studija dr. Johna Holmesa, profesora socijalne psihologije. Otkrio je da parovi koji to rade ostaju dulje zajedno.

Nitko vas ne može natjerati da zavolite partnerova neugodna ponašanja niti vam to sugeriramo, ali možete naučiti prebaciti razmišljanje na pozitivne strane. Slijede načini svladavanja umnog trika koji čini čuda za svaku vezu.

Dokažite da ste u krivu

Kad vas muči neka sitnica koju je napravio vaš dragi, možda vas u stvari ne brine baš taj konkretan čin nego nešto mnogo dublje. Otkrivanjem o čemu se tu zapravo radi možete prebaciti misli i biti manje uzrujani.

Prvo se zapitajte zašto ste toliko uznemireni. Nije vam odgovorio na SMS satima i pretpostavljate da mu nije stalo do vas. “Pronađite dokaze da ste u krivu”, preporučuje dr. Shannon Fox. Možda vas je baš jučer pitao kako je bilo na važnom sastanku za koji ste se danima pripremali ili vam je nedavno ničim izazvan napisao slatku ljubavnu poruku.

Smanjite gunđanje

Žensko druženje uključuje uspoređivanje veza i svih problema koji se u njima pojavljuju”, kaže Fox. Dok pričate o partneru na način “Da i onda je on napravio…”, to zvuči loše i konstantno naglašavanje uvlači vas u negativno razmišljanje. Nerealno je očekivati da se nikad nećete žaliti pa kad to ipak učinite, upakirajte ono što vam smeta s nečim odličnim da ostanete fer. Npr. “Mrzim kad mi Marko na pitanje odgovara s Da ili Ne, ali on stvarno zna organizirati fantastičan dejt.” Taj će vas način povezati s partnerom i pomoći da ga gledate u realnom svjetlu.

Otkrijte dobru stranu

Štogod vaš dragi radio, a vas to izbacuje iz takta, pronađite u tome nešto dobro. Neuredan je? Razmislite što je u tome dobro za vas. “Gledajte na to na sljedeći način – opušten je ne kontrolira”, kaže dr. Alon Gratch, autor knjige “If Men Could Talk”. Znači da će vam vjerojatno prepustiti odluku o tome kako urediti stan. Odlično! Još jedan primjer je kad je muškarac tih, ne priča puno. “Tihi tipovi uglavnom su smireni i logični što je za vas dobro jer će vam pomoći da riješite problem na razuman način”, ističe Gratch.

Na kraju svega sjetite se da imate dobrog dečka.

Cosmopolitan/Informer.ba