Izdvojeno Muzika Showbiz

Poziv profesionalnim muzičarima: Osniva se regionalni simfonijski okrestar

Orkestar bez granica (No Borders Orchestra – NBO) pozvao je profesionalne muzičare sa prostora bivše Jugoslavije da se prijave na audicije i učestvuju u stvaranju regionalnog simfonijskog orkestra.

Ideja Orkestra bez granica je da okupi vrhunske profesionalce otvorene za umjetničku, ličnu i međukulturnu razmjenu.

Ovako formiran orkestar održat će turneju po glavnim i festivalskim gradovima u regionu jugoistočne Evrope 2012. godine.

NBO je projekt regionalne i međunarodne saradnje koji afirmira utjecaj kulture zasnovan na univerzalnim ljudskim vrijednostima i usmjeren je na dalji napredak društvene i kulturne svijesti.

Zamišljen kao most saradnje među umjetnicima regiona i festivalima, Orkestar će biti sastavljen od najboljih profesionalnih muzičara koji će se okupiti na jednom projektu.

Audicije će u decembru ove godine biti održane u Beogradu, Ljubljani, Novom Sadu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Zagrebu.

Ono što dodatno ističe misiju ovog orkestra je i činjenica da nema starosne granice i da će muzičari biti birani po svojim umjetničkim potencijalima.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije festivala, uz podršku Evropskog parlamenta, Evropske komisije, UNESCO-a, Jeunesses Musicales Internationales, Berlinske filharmonije.

 

Fena/Informer.ba