Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Pravila za pretvaranje bivšeg u prijatelja

Malo otrova je dobro kada se postavljaju granice između nekadašnjih ljubavnih partnera: previše drugarskog ponašanja može dovesti do toga da budete ponovo i još više povrjeđeni. Zato vam nudimo nekoliko savjeta kako da pronađete ravnotežu koja bi mogla da dovede do trajnog prijateljstva sa bivšim na internetu i u stvarnom životu.

NA INTERNETU:
Promjenite svoj status na “sama“. Ako napišete nešto poput “komplikovano” šaljete mješovite signale svima, čak i vama samima.

Nemojte da komentarišete postove bivših i konstantno lajkujete da bi pokazali podršku ili potvrdili da ste ostali prijatelji. Možete bivšem dati ideju da stvari nisu potpuno gotove. U isto vrijeme možete da obeshrabrite nove potencijalne partnere.

Ograničite šta vaša bivša ljubav vidi na vašem profilu, ako smatrate da bi trebalo da postavite te granice. Vjerovatno vam je jasno da li je vaš bivši ogorčen ili spreman da nastavi dalje. Vjerujte svom predosjećanju šta je za vas dobro. Čak i sa ograničenim pristupom, on bi i dalje trebalo da bude vaš prijatelj.

Ne tagujte ili odtagujte slike bivših na svom profilu.

Sačekajte da vas on ili ona kontaktira na društvenim mrežama. Zadovoljite se činjenicom da vas nisu skinuli sa liste prijatelja ili blokirali.

VAN INTERNETA:
Pričajte o prijateljstvu. Važno je da pomenete tu rječ jer ako ne postavljate granicu između prijateljstva i romanse, možete jednog dana shvatiti da ste u vezi bez veze. Vaš bivši dobija pomješane signale jer ponovo provodite vrjeme zajedno. Na kraju sve može da eskalira u novi raskid, koji će biti bolniji od prvog.

Ne pominjite stara očekivanja iz vremena dok ste bili zajedno. Ako je vaš bivši vrijedan toga da postanete prijatelji, morate da ostavite po strani razloge zašto niste željeli da budete zajedno. Vaša očekivanja moraju biti vezana za prijateljstvo. Kada se žali zbog posla ili priča viceve koji vas zamaraju, ne reagujte kao kada ste bili u vezi. Zapamtite: to nije više vaš partner.

Pružite grančicu mira. Više puta. Pozovite bivšeg da radite nešto zajedno, pa neka se sam dogovori da li želi da vas vidi. Ako odbije, nastavite da ga pozivate na zanimljiva dešavanja tu i tamo. Ako zaista želite da budete prijatelji, biće potrebno da progutate ponos i ne primate sve k srcu. Svakome je potrebno neko vrijeme da preboli raskid.

Nemojte stvarati previše obaveza. Bez bioskopa petkom, kuglanja utorkom, kafice svake nedjelje. Ova vrsta kontakta samo zbunjuje ne samo bivše, već i ljude oko vas jer je previše sličan vremenu kada ste bili zajedno. Vi i vaš bivši morate da imate vremena da upoznate nove ljude, iskusite nove stvari, budete odvojeni. Nećete nikada nikoga novog upoznati dok god sve svoje vrijeme posvećujete jedno drugom.

Uključite bivšeg u svoj krug prijatelja. Bolje to nego jedan-na-jedan, jer ojačava granicu između prijateljstva i romantike. Nemojte da ih tetošite – pustite ih da se sami snađu i sprijatelje.

Ne morate da budete prijatelj sa svim svojim bivšim ali nije tačno da ne možete biti prijatelj ni sa jednim. Ništa nije nije crno-bjelo. Sve zavisi od okolnosti raskida. Ponekad ćete učiniti sve kako treba, a prijateljstvo neće potrajati. Biti prijatelj ponekad podrazumjeva da poštujete to što vaš bivši ne želi da bude dio vašeg života.

 

Smedia/Informer.ba