Izdvojeno Kultura Showbiz

Predstavljeni Branko Popović i turska grupa Destar

Direktor Međunarodnog festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić najavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu umjetnike koji će se predstaviti u subotu i nedjelju u okviru Fesitivala. 

Spahić je predstavio Branka Popovića koji će danas u Historijskom muzeju predstaviti svoju izložbu, prvu put nakon 20 godina.

Njegova izložba je rad olovkom kombinovano sa akvarelima, a bit će otvorena do 1. marta.

Popović je istakao kako mu je drago ponovo biti u svom rodnom gradu, nakon 20 godina, i da mu je velika čast učestvovati na Festivalu.

Također predstavili su se umjetnici grupe Destar, koji dolaze iz Turske.

Nermin Ljušta, direktorica Turskog kulturnog centra, izjavila je da naše dvije zemlje sarađuju na svim poljima, te je predstavila koordinatora grupe Destar, Ugur Erdem Urer, i tajnicu u Ambasadi Turske, Saygin Ileri.

Grupa Destar će u nedjelju imati izvedbu Ples derviša u SARTR-u.

Koordinator grupe Ugur Erdem Urer je naveo kako je njihova grupa osnovana 1996. godine dok su svi članovi još bili studenti i da je do danas postala ugledna plesna skupina.

Također je kazao da im je cilj da ožive kulturu koja više nije savremena i da im je velika čast učestvovati na Festivalu Sarajevska zima.

Tajnica Turske ambasade Saygin Ileri zahvalila se Turkish Airlinesu, te istakla kako je izuzetno raduje vijest da su sve karte za performans već rasprodate.

Za kraj, Spahić je predstavio turski program koji će biti održan u sklopu Festivala.

 

Fena/Informer.ba