Film Izdvojeno Showbiz

Preminula glumica Vida Jerman

Pozorišna, filmska i televizijska glumica Vida Jerman umrla je iznenada u subotu, 10. decembra u Zagrebu u 73. godini, izvijestilo je Hrvatsko kulturno vijeće.

Vida Jerman iza sebe ima stotine pozorišnih uloga, niz filmskih ostvarenja u inozemnim filmovima s partnerima poput Meryl Streep, Yulom Brynnerom, Jamesom Coburnom, Omarom Sharifom i drugima, te brojne uloge u legendarnim jugoslovenskim filmskim i televizijskim ostvarenjima.

Rođena je u Zagrebu 28. maja 1939. gdje je diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti, a studirala je i talijanski, engleski i španski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedina je hrvatska glumica koja je preko 30 godina glumila na esperantu.

U hrvatsku će filmsku povijest ući po ulogama gospođice Marijane u ‘Tko pjeva zlo ne misli’, SS čuvarice u ‘Sofijinom izboru’, Ljerke u ‘Oficiru s ružom’, Hanžikine žene u filmu ‘Sokol ga nije volio’. Značajne su i novije uloge u ‘Čarugi’, ‘Četveroredu’, ‘Trećoj ženi’, kao i posljednja filmska uloga konobarice u Grlićevom ‘Neka ostane među nama’.

Televizijskoj umjetnosti doprinos je dala ulogama u ‘Malom mistu’, ‘U registraturi’, ‘Jelenku’, ‘Smogovcima’, ‘Mačku pod šljemom’, ‘Bibinom svijetu’, ‘Našoj maloj klinici’, ‘Odmori se, zaslužio si’, ‘Dolini sunca’ i dr.

Posljednjih nekoliko desetljeća Vida Jerman je kao članica Kazališta Trešnja igrala zapažene uloge u nizu predstava za djecu i mladež, ali i u dramama Večernje scene tog kazališta, namijenjene odrasloj publici, primjerice ‘Mišolovki’ Agathe Christie u režiji Tomislava Durbešića.

U novembru 1997., s grupom glumaca iz Zagreba je osnovala registriranu pozorišnu družinu Ponto (Most), čiji je bila umjetnički direktor. Družina nastupa na nekoliko jezika, ali pretežno na esperantu. Vida je bila i dugogodišnji član Svjetskog esperantskog saveza (UEA) i njegov stručni delegat za pozorište, a u junu 1997. odlikovana je ordenom Predsjednika Republike Hrvatske za svoj doprinos pozorišnoj umjetnosti i za posebne zasluge u predstavljanju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu.

Fena/Informer.ba