Film Izdvojeno Showbiz

Preminula jugoslovenska filmska diva Olivera Marković

Diva jugoslovenskog glumišta Olivera Marković preminula je danas u Beogradu, poslije duge i teške bolesti, u 87. godini, saopštilo je Narodno pozorište.

Slavna glumica rođena je u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem djetinjstvu da bi za vrijeme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima. Prvi film snimila je 1945. godine (“U planinama Jugoslavije”).

Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gdje je ostvarila više od 30 značajnih uloga, postaje 1967. godine. U penziju odlazi 1989.godine, a posljednju premijeru na matičnoj sceni odigrala je 1998. (uloga Mame u Makdoninom komadu “Sakati Bili sa Inišmora”).

Nagradu Narodnog pozorišta dobila je dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara (“Leda”, 1978). Najveće priznanje koje dodjeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine.

Ostvarila je raznovrsne dramske likove na brojnim pozorišnim scenama širom nekadašnje Jugoslavije, a njen opus broji više od sto uloga.

Dobitnica je mnogobrojnih pozorišnih nagrada, među kojima su Specijalna nagrada na Danima komedije, Oktobarska nagradu grada Beograda, plakete “Mata Milošević” i “Dobrica Milutinović” i Dobričin prsten.

Markovićeva je ostvarila impozantan opus od 63 snimljena filma, među kojima su “Vlak bez voznog reda”, “Kozara”, “Put oko sveta“, „Sibirska ledi Magbet“ (režirao Andžej Vajda), „Nacionalna klasa“, „Petrijin venac“, „Majstori, majstori“, „Moj tata na određeno vreme“, „Balkan ekspres“, „Već viđeno“, „Braća po materi“, „Sabirni centar“, „Urnebesna tragedija“…

 

Među filmskim nagradama ističu se Srebrna i dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli i „Slavica“ za ukupan doprinos razvoju filmske umjetnosti.

Rado je snimala i za televiziju – 13 drama, 26 serija i više šou-programa, a ostvarila je i pedesetak uloga u radio-dramama.

Najšira publika je pamti kao vrsnu, po mnogima, najbolju pjevačicu ruskih romansi i šlagera.

 

Blic.rs/Informer.ba