Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Proglašen najlošiji opis seksa u 2011.

Američki pisac David Guterson dobitnik je ovogodišnje nagrade za najgori opis seksa u svom romanu Ed King. Nagradu mu je dodijelio časopis The Literary Review, koji je dodjeljuje još od 1993. godine.

Gutersonova knjiga svojevrsna je moderna verzija Edipa, u kojoj je glavni junak usvojen, a nakon što postane moćan ubija svog oca i spava s majkom.

Knjiga sadrži nekoliko stranica eksplicitnog sadržaja, koje su kritičari proglasili nepodnošljivima. Tako se u jednom dijelu knjige iscrpno opisuje erotska masaža koju glavni junak pruža svojoj mami, no suce je najviše iznervirala scena seksa pod tušem:

“Ed je stajao s rukama na potiljku, kao da je uhapšen, dok ga je ona zlostavljala sapunom”.

Scena završava opisom: “Zatim su se isprali, osušili, obukli, i otišli u skupi restoran na ručak”.

Kad je čuo da je dobio nagradu za najgori opis seksa u književnom djelu, Guterson je duhovito komentarisao: “Edip je praktično izmislio loš seks, tako da nisam ni najmanje iznenađen”, piše BBC.

Inače, u konkurenciji za najgori opis seksa ove su se godine našli Jean Auel , Dori Ostermiller, Stephen King, Haruki Murakami, Peter NadasSebastian Barry, David Guterson, Christos Tsiolkas, Simon Van Booy, Chris Adrian te James Frey. Prethodni dobitnici ove nagrade bili su i Norman Mailer, AA Gill, Melvyn Bragg, Tom Wolfe

 

Danas.hr/Informer.ba