Film Izdvojeno Showbiz

Pronađen prvi film Alfreda Hitchcocka

Tri rolne prvog filma Alfred Hitchcocka pronađene su u filmskom arhivu na Novom Zelandu među materijalima koji su tu ostavljeni 1989. godine.

Hičkok je bio scenarista, pomoćnik režisera, urednik i produkcioni dizajner drame u kojoj su glumili Klajv Bruk i Beti Kompson.

Hičkok je kasnije snimio nekoliko klasika, poput “Psiha”, “Ptica” i filma “Sjever-sjeverozapad”. Umro je 1980. godine.

 Dejvid Sterit, predsjednik Nacionalnog udruženja filmskih kritičara, rekao je da je otkriće na Novom Zelandu jedan od najvažnijih događaja koje on pamti.

Ove tri prve rolne nude neprocjenjivu priliku za proučavanje njegovih vizulenih i narativnih ideja u trenutku kada su uobličavane“, izjavio je Sterit.

Prvi Hičkokov film opisan je kao “divlja, atmosferična drama” u kojoj je Kompson igrala sestre bliznakinje, od kojih je jedna dobra, a druga zla.

Porodica novozelandskog filmskog kolekcionara Jacka Marutaga nakon njegove smrti poslala je visoko zapaljive trake na čuvanje u filmski arhiv.

Nije poznato gdje se nalaze preostale tri rolne filma, niti da li postoji još neka kopija. Otkriveni snimci biće čuvani u velingtonskoj Park roud postprodukciji.

Srna/Informer.ba