Izdvojeno Muzika Showbiz

Rade Šerbedžija poslije koncerta u Sarajevu odlazi u Srebrenicu

Rade Šerbedžije održat će 10. septembra koncert u Sarajevu. Nastupit ćeu Bosanskom kulturnom centru u pratnji izuzetne akustičarske grupe

“Zapadni kolodvor”. Ova vijest zasigurno će obradovati brojne poklonike legendarnog glumca i muzičara. Šerbedžiju smo jučer pronašli u Puli.

Uz brojne obaveze, pripremao se na povratak na Brijune, gdje uglavnom provodi ljeta i gdje je umjetnički upravitelj teatra “Ulysses”, ali se rado odazvao razgovoru za “Dnevni avaz”.

Savršen prostor

Radujem se koncertu u Sarajevu. Naročito zato što ćemo ga napraviti u bivšem “Đuri Đakoviću”.To je savršen prostor za koncerte. Veseli me to što ću nastupiti sa svojim novimbendom “Zapadni kolodvor”. To su sve vrhunski muzičari. I da, u Sarajevu smo 10. septembra, a dan ranije smo u Tuzli. A nadam se da ću skočiti i do Srebrenice. Djeca iz Srebrenice bila su sada gosti kod nas u “Ulyssesu”. Bilo ih je desetak i družili smo se s njima. Oni sepomalo bave teatrom i obećao sam da ću ih posjetiti. Pa ćemo nešto napraviti. Možda to neće biti koncert, ali druženje će biti“, kaže Šerbedžija.

Hoće li to biti Vaš prvi odlazak u Srebrenicu?

Da, bit će prvi put. Niko nije ravnodušan na tragediju Srebrenicu. Strašno. Tragedija. O njoj se zna. I ponekada je teško doticati i pričati o njoj. Tragedija se nosi u nama, ponekada bez riječi. Mnogo je važnije pričati o običnim stvarima, o životu. Jer, nakon tragedije, treba graditi život iznova. Tragedija takvih razmjera… Ono što je mene zanimalo jeste upravo to – gledati tu divnu djecu, 17-godišnjake, 18-godišnjake, 19-godišnjake, koji su bili kod nas u gostima, različitih nacionalnosti čak, i koji zajedno sjede za stolom i pričaju o muzici, umjetnosti. E to je ono važno”. Prenosi Ljiljan.ba.

 

Informer.ba