Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Raskid veze i kako ga prebroditi

Da li je dobra ideja ostati u kontaktu sa partnerovom porodicom i prijateljima ili je to, u stvari, kraći i sigurniji put ka propasti? Naravno, ovo pitanje stoji samo ukoliko nemate zajedničku djecu. Ukoliko imate, tada su pravila ponašanja nešto drugačija.

Doktor kliničke psihologije Melani Grinberg o ovome kaže: “Biti srdačan u mjeri koja podrazumjeva npr. razmjenu prazničnih čestitki sa prijateljima i porodicom bivšeg partnera je prihvatljivo, ali često ih viđati ili razgovarati sa njima nakon raskida je sasvim pogrešan način kako nekoga preboljeti.“

Takođe, trebalo bi sami sebe da zapitate da li to činite iz sasvim sebičnih razloga. “Vaše insistiranje na bliskosti sa porodicom ili prijateljima bivšeg partnera može predstavljati prepreku kada vaš partner upozna nekog novog,“ kaže dr Grinberg.
Održavanje kontakata sa porodicom vašeg bivšeg partnera može usporiti i vaš proces preboljevanja raskida. Kada često razgovarate sa sestrom i majkom svog bivšeg dečka, izvesno je da će vam biti potrebno znatno više vremena da ga prebolite.

Dr Grinberg upozorava: “Ukoliko vi niste bili inicijator raskida, kontakt sa porodicom i prijateljima bivšeg partnera može vam uliti lažnu nadu, usporiti vaš napredak i natjerati vas da se teško otvarate prema novim partnerima. Trebalo bi, dakle, pažljivo da preispitate sopstvene motive.”

Postoji mnogo pitanja koja treba da postavite sebi:
Da li pokušavate da povredite bivšeg partnera tako što članove porodice okrećete protiv njega? Da li pokušavate da manipulišete njime da vam se vrati tako što tražite podršku članova njegove prodice?”, kaže dr Grinberg i dodaje “Da li pokušavate da natjerate bivšeg partnera da se osjeća krivim zbog raskida? Da li odbijate da se suočite sa stvarnošću koju nosi raskid? Da li radije tapkate u mjestu pokušavajući da nađete razloge raskida, nego što nastavljate sa životom? Da li je ova faza u kojoj se nađete poslije raskida opsesija i pretjerana fokusiranost na bivšeg partnera?”

Raskidi su teški sami po sebi, bez obzira na konkretne razloge zbog kojih su se dogodili. Naprosto, to je kraj jednog životnog poglavlja. Zato, kako da prevaziđete raskid?

Šta vam je činiti?
Za ovo je potrebno vrijeme, koje može trajati od nekoliko mjeseci do cele godine ili više, u zavisnosti od dužine trajanja veze i stepena međusobne bliskosti partnera, objašnjava dr Grinberg. Ona takođe dodaje da ukoliko je iznevjereno vaše povjerenje ili ste se osjetili izdanim ili poniženim, ovo raskid može načiniti još bolnijim i potrebno je više vremena da se prevaziđu njegove poslijedice.

Takođe, ukoliko raskid posluži kao okidač za aktivaciju nekih drugih psiholoških pitanja i poslijedica koje ona izazivaju, kao što su npr. zlostavljanje u detinjstvu, problemi roditelja sa različitim vrstama zavisnosti, itd. tada bi bilo poželjno potražiti profesionalnu pomoć. Ukoliko ste hronično depresivni ili anksiozni, imate potrebu da se društveno izolujete, ne funkcionišete najbolje na poslu ili u školi, vođeni ste različitim opsesijama ili zanemarujete sopstveno zdravlje, ovo su dodatni razlozi da potražite pomoć stručnog lica.

Savjeti dr Grinberg za lakše prevazilaženje raskida veze:
Počnite da uzimate časove joge ili meditacije, trčite ili češće posjećujte teretanu  kako biste povećali svoju snagu i kanalisali negativne emocije.
Obartite se svojim prijateljima i članovima porodice za podršku. Razgovarajte o tome sa osobom kojoj vjerujete kako biste dobili na sigurnosti i sagledali probelm iz više uglova.
Neko vrijeme posvetite se sebi sami kako biste kanalisali sopstvene emocije, izrazili osjećanja i preboljeli. Možda ćete željeti da pišete o tome, slušate muziku, crtate, pišete poeziju, razgovarate o tome, itd.
Možda ćete poželjeti da iz neposredne blizine ukonite predmete koji vas podsjećaju na bivšeg partnera i preduzmete neku konkretnu akciju kojom biste simobilčno predstavili da ste spermni da krenete dalje, kao npr. preuređenje prostora, pisanje pisma koje ćete pocijepati, kupovina nekog predmeta koji će koristiti samo vama, itd.
Preuzmite odgovornost za svoje postupke, ali nemojte sebe okrivljivati bespotrebno. Razumite da u nekim situacijama naprosto niste mogli ništa da učinite.

Ono što ne treba nikada zaboraviti kada se veza okonča jeste činjenica da iskustvo stičemo kako bismo iz njega nešto naučili. Tada ćete moći i da imate nešto jasniju ideju o tome šta zapravo želite od partnera ili pak o tome šta konkretno ne želite! Da bi se raskid prebolio potrebno je vrijeme, ali zapamtite da ste živjeli i prije nego što ste upoznali osobu sa kojom ste raskinuli, kako i da ćete nastavit da živite i poslije raskida.

 

Smedia/Informer.ba