Izdvojeno Muzika Showbiz

Rock grupa Pearl Jam slavi svoju 20. godišnjicu osnivanja

Američka rock grupa Pearl Jam svoju 20. godišnjicu osnivanja proslavit će premijerom dokumentarno-muzičkog filma Pearl Jam Twenty u režiji Oscarom nagrađenog redatelja Camerona Crowea, te paralelnom objavom muzičkog diska, DVD-a i knjige, objavio je bend na svojim web stranicama.

Film, premijerno prikazan 10. septembra na filmskom festivalu u Torontu, donosi portret benda koji omogućuje publici i fanovima intimni uvid u ulomke iz više od 1.200 sati rijetkih i nikad ranije viđenih snimaka s više od 24 sata intervjua s bendom te snimaka s njihovih koncerata.

Na američkoj će televiziji biti prvi puta prikazan 21. septembra, a 25. oktobra izlazi DVD. Film će premijeru u odabranim svjetskim kinima imati 20. septembra, a na kino-repertoarima diljem svijeta naći će se od 23. septembra.

Istovremeno izlazi i muzički soundtrack, a uključuje najuspješnije kompozicije benda koje je izabrao reditelj Cameron Crowe i na taj način upotpunjuje film. Izašla je i knjiga istog naslova Pearl Jam Twenty, kronika istorije benda u posljednje dvije decenije iz pera muzičara i novinara Jonathana Cohena i Marka Wilkersona, za koju je predgovor napisao Cameron Crowe. Knjiga sadrži intervjue s članovima benda te s drugim muzičarima poput Brucea Springsteena, Neila Younga i Davea Grohla.

Film prati život benda od godine osnivanja, kroz godine uspjeha, do perioda haosa, prijelaza na “tamnu stranu” i konsolidacije prijateljstva. Film je to o kreativnoj slobodi pomoću koje Pearl Jam uspijeva zadržati svoje obožavatelje i održavati svoju ljubav prema muzici.

Pearl Jam jedan su od ključnih bendova u grunge pokretu nastalom u Seattleu početkom 90-tih. Njihov prvijenac album Ten koji je izašao u avgustu 1991. sa singlovima Alive, Even Flow i Jeremy, redovno se nalazi na listama najboljih i najznačajnijih albuma. U to su vrijeme, uz Nirvanu, bili najpopularniji bend u Americi.

Od osnivanja do danas grupa je prodala preko 35 miliona ploča samo u Americi i oko 70 miliona ukupno. Bend, a posebno karizmatični pjevač Eddie Vedder, poznat je po političkom aktivizmu i vječnoj borbi s korporacijama.

 

Fena/Informer.ba