Izdvojeno Jet set Kultura Showbiz Udarno

Roman o Sarkozyju apsolutni bestseler u Francuskoj

Alegorijska priča čiji je glavni lik jedva maskirani bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, iz pera jedne njegove bivše bliske suradnice, ovog je ljeta postao apsolutni bestseler u Francuskoj, piše britanski Guardian.

Sarkozy je prikazan kao Rocky, moću zaluđeni predsjednik koji sa svojim osobnim trenerom manijakalno izvodi vježbe za jačanje mišića zdjelice na livadi ispred Elizejske palače, pred ogledalom u svojem predsjedničkom uredu vježba boksačke pokrete, te u jednom posebno zlobno intoniranom odlomku netom uoči javnog nastupa zahtijeva seksualnu uslugu od gradonačelnice jednog provincijskog gradića u zamjenu za subvenciju za gradnju muzeja srednjevjekovne povijesti.

Kontroverzna priča o ljubavi i ratu u politici u vrijeme Sarkozyjeve vladavine u bogatim predgrađima zapadnog Pariza neočekivani je ljetni bestseler u Francuskoj, koji je svoju autoricu stajao posla, razbijesnio Sarkozyjeva sina Jeana, te izazvao napetosti unutar već prilično razjedinjene Sarkozyjeve stranke desnog krila UMP.

Le Monarque, Son Fils, Son Fief (Monarh, njegov sin, njegov feud) autorice Marie-Celie Guillaume već se sedam tjedana nalazi na prvom mjestu najprodavanijih publicističkih knjiga u Francuskoj, zapanjivši kritičare i posramivši francusku desnicu.

Guillaume je bila šefica kabineta Patricka Devedjiana, nekadašnjeg Sarkozyjeva saveznika i ministra gospodarskog oporavka, kada je odlučila kroz jedva prikrivenu priču prikazati raskol i unutarnje sukobe koji su razdirali Sarkozyjevu političku bazu u bogatom pariškom predgrađu Hauts-de-Seine, najbogatijoj četvrti Francuske.

 

Informer.ba