Izdvojeno Muzika Showbiz

Sarajevo Sevdah Festival: Prvi festival koji će u potpunosti biti posvećen sevdalinci

Od 23. do 29. jula u sarajevskoj Pivnici će biti održan Sarajevo Sevdah Festival, prvi festival u Bosni i Hercegovini koji će u potpunosti biti posvećen sevdahu i sevdalinci.

Ideja za festival se rodila prije nekoliko godina iz želje da se u vrijeme kada u Sarajevu boravi najveći broj turista ponudi sadržaj koji će najbolje oslikati bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju.

Sevdalinka u Bosni i Hercegovini živi već 400 godina i sa sobom donosi jedno posebno stanje i raspoloženje koje najbolje opisuje bh. tradiciju i kulturu, na koju često svi zaboravljamo koliko je unikatna i vrijedna, saopćeno je iz ovog festivala.

Festival, u okviru kojeg će biti održano sedam koncerata, okupit će trenutno najkvalitetnije i najpopularnije izvođače sevdalinki koji sevdalinku kombinuju s mnogim drugim muzičkim žanrovima, kao što su jazz, pop, blues, pa i elektronskom muzikom.

Na Sarajevo Sevdah Festu 2011 nastupaju Sevdi Mustafa Band (23. juli), Sedef (24. juli), Nermin Alukić Čerkez (25. juli), The Old Bridge (Mišo i Sandi) (26. juli), Elvir Bandić-Banda (Tribute to Zaim Imamović) (27. juli), Vanja Muhović &  Divanhana (28. juli), Aldijana Tuzlak (29. juli).

 

Informer.ba