Film Izdvojeno Showbiz

U Sarajevu premijerno prikazan Balaševićev prvijenac ”Kao rani mraz”

“Kao rani mraz” naziv je rediteljskog prvjenca najpoznatijeg vojvođanskog muzičara, pjesnika i kantautora Đorđa Balaševića, koji je sinoć prvi put prikazan pred bosanskohercegovačkom publikom u, do posljednjeg mjesta punoj, sarajevskoj Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”.

Film je po žanru ljubavni, ali i životni prepun dijaloga koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i koji nose sudbinsku istinu o životu, prijateljstvu, ljubavi, vjeri i smrti. Za ovaj film Balašević kaže da je “vojvođanski”, a sniman je po knjizi Đorđa Balaševića “Kao rani mraz” koja je pisana kao roman u formi filmskog scenarija.

Knjiga je pisana kao scenario za dugometražnu igranu baladu, koji se naslanja na jednu od najpoznatijih Balašvićevih pjesama “Priča o Vasi Ladačkom” ovog puta ispričana očima Vasinog sestrića Nikole, svjedoka svega što se dogodilo nakon radnje opisane u pjesmi.

U filmu je otkrivena velika tajna, a to je da je pjesma izmišljena, jer Vasa ni ne mari za konje vrane, zlatni sat i ovozemaljsko bogatstvo, a sarajevsku publiku oduševila je ova sjetna i romantična priča koju, kako je i svojstveno Balaševiću, ispričana uz humor i tamburaše.

Gotovo 200 gradova i manjih mjesta ugostilo je Balaševića i ekipu filma te imalo priliku pogledati projekciju filma koji je okupio sve Balaševićeve prijatelje i veći dio rodbine. Producentica filma je Balaševićeva supruga Olivera Balašević, a glavnu žensku ulogu tumači Balaševićeva kćerka Jelena.

Ekipa filma poklonila se i publici u Sarajevu, a Balašević je govoreći o tome da mu školovana kćerka glumica tumači ulogu u filmu kazao “rekli su joj neka ti tata napiše scenario, pa evo tata je napisao”.

Publici su se poklonili i Danijel Kovačević, koji tumači ulogu Vase Ladačkog, zatim Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića koji tumači manju ulogu u filmu, Predrag Bijelac, koji igra Vasinog sestrića Nikolu i Mira Banjac, koja igra, kako sama kaže muškaraču, skeledžiju.

U prvom Balaševićevom dugometražnom filmu pojavljuju se još i Rade Šerbedžija, Mustafa Nadarević, Zijah Sokolović, Nikola Đuričko

 

Fena/Informer.ba