Lifestyle Showbiz

Sedam grešaka koje će uništiti svaku vezu

Veza koja je počela iznenađujuće lijepo i nježno, ipak nije potrajala. Tužni ste i razmišljate gdje ste pogrešili. Psiholozi za riješavanje ljubavnih problema potrudili su se da objasne gdje to žene griješe u vezi i šta treba da nauče.

Kad vas prođe tuga zbog prekida veze, saberite se i naučite koje greške više ne bi trebalo da ponavljate. Umjesto da zbog raspada veze krivite partnera, pokušajte da vidite gdje sami griješite. Nemojte se da svaljujete krivicu na sebe, nego se suočite sa svojim nedostacima i ispravite ih. Vrijeme je da naučite koje su to greške koje vode do uništavanja veze.

 

 

1. Pretvaranje da je sve u redu, a nije
Znate onu situaciju kada ste ljute i povrijeđene, on vas pita šta vam je, a vi samo tiho odgovorite – ništa, sve je u redu. Očekujete od njega da vam čita misli, ali muškarci to ne znaju.

Ako nešto nije u redu, morate da to i kažete jasno i glasno” – savijetuje psiholog Sabrina Doto Billo.

 

2. Kritikovanje
Niko ne voli kritiku, pogotovo ako je to nešto što se ponavlja svaki dan. „Ljude mnogo više motiviše pohvala i priznanje. Bolje je partnera pohvaliti kada uradi nešto dobro, nego ga konstantno kritikovati kad napravi nešto što se vama ne sviđa. Kritika ne daje ploda“, napominje psiholog Karen Cambel.

 

3. Nejasna komunikacija
Mnoge žene očekuju da partner pogađa njihove želje i potrebe.

Komunikacija u vezi je najvažnija stvar. Jasan i otvoren razgovor je nužnost da bi partneri saznali šta žele, gdje su nastali problemi i kako da ih riješe. Otvoreni razgovori povezuju i stvaraju veću bliskost. Uvijek će biti problema, a njih je najbolje rešiti razgovorom” ističe psiholog Cambel.

 

4. Dijeljenje intimnosti
Iako ste u vezi, vi ste ipak dvije osobe i svako treba da zadrži svoju privatnost do neke prihvatljive mjere. Ne morate da otkrivate partneru otkrivati sve detalje svojih ranijih veza. To nisu informacije koje će pomoći razvoju vaše veze. Naprotiv, mogle bi da je uzdrmaju.

 

5. Zanemarivanje
Muškarci vole kad su žene prema njima pažljive, zato nemojte da ih zanemarujete.
Oni očekuju od žena da im pomognu da se osijećaju posebno. Skuhajte im omiljeno jelo, napravite deserte koje vole, brinite se za njih kada su bolesni” savijetuje psiholog Cambel.

 

6. Jedina odgovorna u vezi
Žena nije jedina odgovorna za vezu i odnos.

To je pogrešan stav kojem su sklone mnoge žene. Veza je zajednica dvoje ljudi, tako da svaka osoba ima svoj dio odgovornosti i za uspjehe, ali i za neuspehe. Dakle, dvoje je u igri” napominje psiholog Taice Araúho.

 

7. Iskorištavanje njegovih slabosti
Kvalitete muškarca treba hvaliti, ali za njegove slabosti treba imati razumijevanja i poštovanja. Budite čovjek i pomozite mu kad je u problemima. Ako vam nešto prizna, na primjer neki problem na poslu, to je zato što vam vijeruje. Nemojte da mu kasnije to nabijate na nos jer vam se više nikada neće povijeriti” ističe psiholog Sabrina Doto Billo.

 

Tanjug/Informer.ba