Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Sedam znakova da niste spremni za majčinstvo

Dijete je velika obaveza i odgovornost. Neki parovi puno planiraju i informišu se prije nego što donesu ovu važnu odluku, a nekima se roditeljstvo jednostavno dogodi. Možda je neočekivano, ali svakako nije neželjeno.

Dijete je, bez obzira stiglo planirano ili ne, velika odgovornost i potencijalni roditelji bi trebalo da procijene da li su spremni za ovaj izazov.

NESTABILNA VEZA – Mada se mnogi samohrani roditelji savršeno snalaze u svojoj ulozi ipak je bolje ako se dijete rodi u vezi dvoje ljudi koji se vole. Međutim, ako vi i partner imate problema beba definitivno neće samo tako otjerati te probleme i ponovno vas zbližiti.

PSIHIČKO ZDRAVLJE – Briga i obaveze oko djece mogu vas iscrpiti psihički i emotivno. Ako patite od depresije ili imate nekih drugih psihičkih problema možda i nije najbolje vrijeme da postanete majka. Riješite se tih problema prije nego što se pojavi stres zbog trudnoće i bebe.

BESPARICA – Finansije su važna stavka ako razmišljate o roditeljstvu. Možda vam se neće činiti kao da beba puno “košta”, ali kada uzmete u obzir hranu, njegu djeteta, opremu za bebu, veći stan… troškovi samo rastu i to velikom brzinom. Ako ste finansijski nespremni za izvanredne troškove kao što su popravak automobila ili neočekivani račun, bilo bi bolje da odložite trudnoću.

TREBA VAM NEKO DA VAS VOLI – Želite li dijete jer imate potrebu da vas neko voli bezuslovno? Onda budite sigurni da želite dijete iz pogrešnih razloga. . Bebe su pohlepne, sebične i zahtjevne. One ne brinu za majke i očeve sve do određene starosti.

NISTE OSTVARILI SVE CILJEVE – Ako još niste postigli sve što ste zacrtali uz dijete ćete to još teže postići. Obrazovati se, poslovno napredovati ili jednostavno putovati puno je teže sa djetetom u naručju. Ako postoje ciljevi koji su vam zaista bitni, ostvarite ih prije nego što dođe beba.

NEMATE STRPLJENJA – Ako niste strpljivi najvjerovatnije nećete uživati u roditeljstvu. Naravno, roditeljstvo vas tome može naučiti. Međutim, djeca sporo uče. Za vas može biti frustrirajuće podizati i odgajati djecu. Ako ste osoba koja lako pobjesni, onda roditeljstvo nije za vas.

NE VOLITE DJECU – Ako ne volite djecu i nemate želju da postanete majka nemojte pasti pod uticaj stereotipa “svi to rade”. Možda će vam rodbina i prijatelji stvarati pritisak, ali ako ne volite djecu bolje ih nemojte rađati, savjetuje Magazin.

 

Informer.ba