Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Seks i kafa – idealno 3 puta na dan

Seks i kafa su, mnogima, najveća zadovoljstva u životu. Prvo na šta pomislite čim otvorite oči i posljednje što želite poslije večere. A ni po sred dana ne bi bilo loše.

Evo razloga zašto je to dobra ideja:

Seks je dobar za srce:

Ako se konzumira barem 3 puta nedjeljno smanjuje rizik od srčanog napada i šloga.

Seks je dobar za guzu:

Seks doprinosi zategnutosti mišića i pomaže vam da izgubite na težini. Kako? Kada ste uzbuđeni srce kuca 150 puta u minuti, skoro duplo brže nego u stanju mirovanja. Na taj način tijelo sagorijeva u prosjeku 200 kalorija, što je isto kao da trčite 15 minuta.

Kafa je dobra za srce:

Osobe koje piju kafu imaju manji rizik od srčanog udara, jer kafa štiti srce od bolesti (ali ne i od šloga). Međutim za to je potrebno MNOGO kafe, više od 6 šoljica dnevno (36% manji rizik od srčanog udara) ili od 2 do 4 šoljice za 20% manji rizik.

Kafa je dobra za vježbanje:

Konzumiranje kafe prije treninga vam može pomoći da vježbate jače i duže i tako sagorite više kalorija.

Kafa je dobra za energiju:

Kafa bez šećera ima samo 2 kalorije, a daje mnogo energije. Ona je odličan način da osvježite tijelo nečim što poslije ne morate da sagorijevate. Takođe, studije pokazuju da ovaj napitak podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju.

Kafa je dobra za posao:

Kafenisanje pojačava rad mozga (ali samo kod žena), poboljšava pamćenje, donošenje odluka i uopšte učinak na poslu.

Međutim, kafa ima i neke negativne efekte:

Kafa, seks i krvni pritisak:

Neka istraživanja su pokazala da kafa u kombinaciji sa živahnim seksom može dovesti do moždanih aneurizmi kod ljudi koji su već imali to stanje u prošlosti. Zašto? Aneurizme su rezultat slabljenja arterijskog zida i, u najgorem sličaju, može doći i do njegovog pucanja. Ako imate aneurizmu, izbjegavajte kofein i držite se laganog seksa.

Dakle, ravnoteža je ključ za sve. A 3 puta dnevno ili nedjeljno za ova dva zadovoljstva je sasvim razuman broj.

 

B92/Informer.ba