Lifestyle Showbiz

Seks je zdrav-samo ako ne varate ženu!

Seks ne povećava rizik od infarkta, čak ni kod pacijenata koji su ga već imali, ali oženjeni muškarci koji imaju mladu ljubavnicu trebalo bi da se pripaze.

Većina srčanih bolesnika može komotno da upražnjava seksualne aktivnosti, pošto one tek neznatno povećavaju rizik od srčanog udara, saopštila je američka ljekarska asocijacija koja se bavi koronarnim oboljenjima.

U saopštenju Američke asocijacije za ljudsko srce navodi se da se njen savjet odnosi i na zdrave ljude i na one sa srčanim problemima.

Može se imati seks već nedjelju danas poslije relativno slabog srčanog napada – ako pacijent može da pređe nekoliko stepenika bez nelagode, navodi Asocijacija i dodaje da su vijagra i druga pomagala za erektilnu disfunkciju generalno bezbjedne za ljudi čije je srčano oboljenje stabilno.

Ovo je prva naučno potkovana preporuka u vezi s problemom koji tišti preživjele od srčanog udara, kao i druge s nekom vrstom srčanog oboljenja.

S jedne strane, oni koji dožive srčani udar imaju veće šanse da dožive i drugi, a s druge strane nema dokaza da su oni skloniji da tokom seksa stradaju od srčanog udara u odnosu na zdrave ljude.

” Mnogi pacijenti sa kardiovaskularnim problemima ne razmišljaju pretjerano da li treba ili ne treba da se penju uz stepenice, ali zato itekako brinu da bi im seks mogao donijeti još jedan srčani udar, a možda i iznenadnu smrt” – izjavio je Glen Livajn, glavni autor izvještaja u kojem je preporuka objavljena.

U izvještaju se navodi da ljekari treba da preporučuju seks svakom pacijentu, što oni nerado čine jer im je neprijatno da pričaju o tome ili jednostavno nemaju informacija, kaže Livajn, dodajući da će se novim smjernicama ta “rupa” popuniti.

Srčani bolesnici bi svakako trebalo da konsultuju ljekara prije no što se upuste u seksualne aktivnosti, ali ljekarska asocijacija kaže da će im najvjerovatnije biti dozvoljeno da to čine.

Ljekarska asocijacija se u istraživanju dotakla i “pikantnih” tema. Na primjer, oženjeni muškarci imaju veći rizik od srčanog napada kada imaju seks s mlađim ljubavnicama u okruženjima na koja nisu navikli – zbog stresa.

 

Blic/Informer.ba