Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Seks postaje bolji sa godinama

Nova istraživanja pokazuju da su gotovo dvije trećine, oko 61 odsto, žena starosti od 67 do 80 godina zadovoljne svojim seksualnim životom, dok se jedna od pet žena izjasnila da još uvijek ima jak seksualni nagon.

Samo osjećanje emotivne i fizičke bliskosti sa partnerom dovoljno je da obezbijedi seksualno zadovoljstvo

Skoro 70 odsto starijih dama koje su seksualno aktivne, rekle su da uspijevaju da postignu orgazam “prilično često” ili “uvijek” tokom seksa.

Američki naučnici misle da žene više uživaju u intimnim odnosima u poznim godinama jer im je seks služi kao sredstvo afirmacije i održavanja veze zdravom. Samo osjećanje emotivne i fizičke bliskosti sa partnerom dovoljno je da obezbijedi seksualno zadovoljstvo, objašnjavaju seksolozi koji su radili ovo istraživanje.

Autor studije dr Elizabet Baret-Konor navodi da kod žena u poznim godinama ne postoji korelacija između seksualnog zadovoljstva i seksualne želje.

“Otprilike polovina žena starosti od oko 80 godina koja se izjasnila da gotovo uvijek postiže orgazam, priznaje da ima želju za seksom. S obzirom da je normalno da uzbuđenju po pravilu prethodi želja, ovakvi odgovori ispitanica pokazuju da njih na seks motivišu druge stvari, kao što je bliskost koju osjećaju prema partneru”, ističe autorka studije.

Ona dodaje da rezultati istraživanja pokazuju da za seksualno zadovoljstvo nije uvijek potrebna seksualna aktivnost, već da se je ženama u poznim godinama važnije dodirivanje i milovanje, kao i osećaj privrženosti partneru.

 

Blic/Informer.ba