Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Seksualna piramida: Znate li koji je vaš nivo seks-užitka?

Na brzaka ili nakon žustre rasprave, dominacija ili nešto novo u trokutu piše čega nedostaje, a čega je previše za superseks. Zaigrajte igru i otkrijte svoje strasti.

Jednoličnost u spavaćoj sobi, baš kao i svakodnevni odabir iste hrane, nakon određenog vremena vodi zasićenju i monotoniji. Potrudite li se razigrati situaciju među plahtama, bićete srećniji, ispunjeniji i zadovoljniji ljubavnim životom. Kako bi parovima olakšali kreiranje maštovitoga koncepta seksualnosti, američki stručnjaci osmislili su piramidu. Ideja, slična piramidi pravilne prehrane, namijenjena je oživljavanju seksualne rutine te ostvarenju “zdravih i fino zaokruženih partnerskih odnosa”. Šest nivoa piramide: intimni, pustolovni, na brzaka, pomirbeni, dominantni i solo seks, čine uzbudljivu kombinaciju za postizanje trajno idilične atmosfere u spavaonici.

Niko ne kaže da u sobu morate instalirati trapez i šipku za striptiz, osmisliti igrokaz ili organizovati “grupno druženje”. No naučite li kombinovati i dozirati sve oblike “seksualnog izražavanja” navedene u piramidi, zadovoljićete većinu tjelesnih i emocionalnih potreba te odlaziti na počinak “vedra i ozarena lica”.

Seks-piramida odličan je predložak za reorganizaciju stvarnosti. Ako je vaš omiljeni stil vođenja ljubavi intiman, dugotrajan i lagan, a zbog trenutnog životnog haosa za to nemate vremena, u raspored biste mogli uvrstiti povremene avanture na brzaka, samo dok se svakodnevna situacija ne stabilizira, savjetuju seksolozi.

Intimni seks

Prednost Bliskost je ključan uslov zadovoljstva pa je intimni seks često baza ženske piramide. Za postizanje povezanosti treba usporiti i uskladiti se s partnerom. Jurite li prema ‘finalu’, lako možete zanemariti njegove potrebe.

Recept Partner ne može čitati misli, pa je važno da mu kažete što u vama budi bliskost. Podijelite intimni trenutak – ljubite se, smijte se, otkrijte mu tajnu koju nikome niste rekli… Osjećaćete toliku povezanost da vam neće biti bitan orgazam.

Pustolovni seks

Prednosti Sve što je izvan rutine, poput seksa na otvorenom, igranja uloga i sličnog, jača samopouzdanje i želju za seksom.

Recept Mnogi žele eksperimentisati, no ne znaju kako bi to rekli partneru. Neka svako zapiše pet stvari koje ga uzbuđuju te uporedite bilješke.

Kreiranje seksualne piramide nije teško – potrebno je jedino pronaći ispravnu ravnotežu stilova vođenja ljubavi koji vam najviše odgovaraju, objašnjavaju seksolozi. Nacrtajte trokut pa u njega upišite omiljene vrste seksa odozdo prema gore. Na vrhu piramide trebao bi se nalaziti seks koji vam najrjeđe odgovara. No da biste lakše formirali sliku idealnog seksualnog života, nacrtajte dvije piramide – onu koja predstavlja stvarnost te drugu koja prikazuje situaciju kojoj težite. Dvije piramide pomoći će vam da procijenite koliko ste daleko od ideala te koja seksualna ponašanja morate pojačati ili prorijediti da biste ga postigli.

Pomirbeni seks

Prednosti Vođenje ljubavi nakon zdrave rasprave izaziva miroljubivo raspoloženje i pojačava želju za pomirenjem. Idealno se pomirbeni seks praktikuje rijetko, pa je uglavnom pri vrhu piramide.

Recept Seks je tjelesni način izražavanja ljubavi i želje za pomirenjem. No nezavisno o tome koliko je dobar, on neće riješiti problem, pa je najbolje da prespavate i riješite ga ujutro, kažu stručnjaci.

Seks na brzaka

Prednosti Zabavan način da pokažete partneru kako vam je još “napet”. Uzbudljivo razbija monotoniju, a idealan je za ljude s natrpanim rasporedom.

Recept Ne traži puno vremena ni promišljanja. Može se “odraditi” u vrijeme pauze za ručak, 15 minuta prije posla ili tijekom dosadne “čajanke”.

Solo seks

Prednosti Što duže ne dožive orgazam, to žene za njim manje čeznu, tvrde seksolozi. Odnosno, osim što oraspoložuju slobodne ljude, solo igrice mogu rezultirati mnogo većim zadovoljstvom i ljudi u vezama.

Recept Iskoristite slobodno vrijeme za “guštanje” u seks-filmu/štivu ili, na novi način istražujući vlastito tijelo, uživajte u najaktualnijoj seksualnoj fantaziji.

Kontrola

Prednosti Dominacija je odličan način izražavanja sebe i svojih želja. Preuzimanjem odgovornosti za vlastito i partnerovo zadovoljstvo užitak raste.

Recept  Ako to nije vaš uobičajeni “način izražavanja”, najprije zamislite kako bi izgledalo da preuzmete kontrolu pa podijelite ideju s partnerom.

 

24sata.hr/Informer.ba