Film Izdvojeno Showbiz

SFF: Otvaranje programa Panorama projekcijom filma Kairo 678

U ljetnom kinu Vatrogasac, večeras će biti održana svečanost otvaranja ovogodišnjeg programa Panorama. Veče će započeti u 21 sat, prikazivanjem šestominutnog filma KROJAČ, koji je režirao filmski montažer iz New Yorka Gordon Grinberg. Snimljen kao omaž nijemom filmu, KROJAČ  je odlična filmska adaptacija jedne popularne šale, a namjera mu je da u Panorama program unose notu topline.

Publika će u ljetnom kinu Vatrogasac imati priliku pogledati  film KAIRO 678 egipatskog reditelja Mohameda Diaba. Reditelj Diab će zajedno sa direktoricom produkcije, Sarom Goher, predstaviti ovaj kontroverzni igrani film. Ovo snažno djelo koje se bavi veoma ozbiljnim problemom seksualnog zlostavljanja u Egiptu, koji je do sada bio predmet potpunog tabua i koji je uzbunio državu kada je prikazan u decembru, je rediteljski debi ovog autora, poznatog scenariste i intelektualca aktivnog u „revoluciji“ koja je počela na kairskom trgu Tahrir nedugo nakon što je njegov film počeo da se prikazuje.

Sarajevo Film Festival će i ove godine upriličiti prigodan prateći program nakon prikazivanja filma otvaranja u Ljetnom kinu, a goste i publiku pozdravit će I poželjeti im dobrodošlicu selektor programa Panorama Howard Feinstein.

Otvaranju će prisustvovati I Nicole Mackey izvršna dopredsjednica Fortissimo Filmsa, međunarodnog distributera filma KAIRO 678. Veče će završiti prijemom u kinu Vatrogasac, na kojem će se služiti egipatske delicije.

 

SFF/nformer.ba