Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Sigurni znakovi da razmišljate o preljubu

Nema osobe koja je imuna na emocionalnu nevjeru. Evo znakova da ste spleli finu mreže intimnosti koja vodi do emocionalne prevare. A onda ste samo par čaša vina daleko od stvarnog preljuba.

Simpatičan vam je taj novi tip koji se zaposlio u vašoj firmi. Veselite se što ga vidite, a čak ste mu za kafom povjerili par malih tajni. On je samo prijatelj, zar ne? Mislite kako nema nikakvog zla u tome. Polako, razmislite još jednom.

Naravno da je dobro imati prijatelje, ali ste vrlo blizu da skliznete u emocionalnu nevjeru, a da to i ne znate. U čemu je onda problem? Emocionalne veze često vode do seksualne prevare, čak i ako ste zadovoljni u trenutnoj vezi. Bilo bi zato dobro da zaštitite svoju vezu (od same sebe) prije nego što bude prekasno!
Šta je tačno emocionalna nevjera? Ona se događa kada dopustite da osoba suprotnog pola ispuni emocionalne potrebe koje bi trebao zadovoljiti vaš partner. To je ona fina mreža intimnosti koja vodi do emotivne privrženosti koja onda često kulminira seksom. Može početi nevino, ali upravo je to razlog da budete na oprezu jer takvim ponašanjem sami otvarate vrata neprimjerene veze.

Evo, znakova da ste u emocionalnom preljubu:

1. Veselite se što susretu s njim s više uzbuđenja nego susretu sa standardnim prijateljem. Provest ćete s njim više vremena nego što ste trebali.
2. Uhvatit ćete se kako se pomno dotjerujete i oblačite u nadi da će on to primijetiti.
3. Povjeravate mu se o svojim odnosima i problemima kod kuće.
4. Koketirate lagano s njim, dodirujete ga dok priča i trudite se imati vrckaste komentare.
5. Kad vas nešto muči, prije ćete se obratiti njemu nego svom partneru.
6. Maštate o tome kako bi bilo da ste u vezi, fantazirate o seksu s njim.
7. Ili o njemu previše pričate svom partnerom i prijateljima ili ga nikad ne spominjete čuvajući ga kao tajnu.
8. Ne biste se osjećali sasvim ugodno reći svojem partneru sve o vašem odnosu s tom osobom jer ipak znate da je nešto od toga neprimjereno.

Dakle, ako njegujete emocionalnu vezu s vama privlačnim pripadnikom suprotnog pola koja uključuje malo hemije, pokoju iskru i puno tajnovitosti, znate da ste u nevolji! Ako vam se ne klizi u opasnu zonu, vrijeme je da poduzmete mjere predostrožnosti kako biste zaštitili svoju vezu udaljujući se od magnetske privlačnosti preljuba. Ovo ne zvuči zabavno, ali je istovremeno prilika da postavite neke nove granice kako biste osigurali da vaša veza ostane jaka. Pokušajte ovo:

1. Povucite se od muškarca koji vas privlači ograničavajući količinu kontakta koje imate.
2. Ne povjeravajte mu više vaše probleme; trebate li podršku, obratite se najprije svom partneru.
3. Provodite vrijeme zajedno u društvu drugih.
4. Preusmjerite svoju pažnju ponovno na svog partnera i prestanite maštati o drugom čovjeku.
5. Planirajte kako ćete se zabaviti sa svojim partnerom tako da ponovno možete zapaliti iskre.

Važno je znati da niko nije imun na rizik emocionalne nevjere, čak i kada imamo solidnu vezu jer pažnja i ljubav druge osobe čini da se bolje osjećamo. Nemojte se gristi od muke jer uživate malo u pažnji drugog muškarca, ali iskoristite ove znakove da biste se još više približili osobi koju volite. Začinite svoju staru vezu umjesto da lutate izvan granica kako biste zadovoljili svoje potrebe.
Dok sami stražarite na granicama svoje ljubavi, niko vam neće poljuljati vezu, savjetuje američka psihologinja dr. Jennifer Oikle za Huffington Post.

Informer.ba