Izdvojeno Kultura Showbiz

Sjećanje na Srebrenicu: Bh. glumci izveli performans ‘8.372…’

Povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, večeras je u Kamernom teatru 55 u Sarajevu upriličen performans Zane Marjanović ”8.372…” u kojem su učestvovali brojni bh. glumci

Autorica ovog projekta je Zana Marjanović, a ovo je treća godina kako se performans održava uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici s ciljem da se sačuva sjećanje.

Marjanović je ranije kazala da je ovaj performans rekvijem koji stvaraju glasovi glumaca dok broje žrtve genocida u Srebrenici. Ideja projekta je da iza svakog izgovorenog broja stoji čovjek kojem se suprotstavlja broj bez identiteta koji on danas postaje.

Broj žrtava srebreničkog genocida je poznat, ali Marjanović je objasnila da tri tačke na kraju simboliziraju da možda to nije tačan broj.

Performans je koncipiran savršeno jednostavno, kao višeglasno brojanje od jedan do 8.372. Počeo je u 20 sati, bit će završen u ranim jutarnjim satima, a prošle godine trajao je pet i pol sati.

Posjetitelji dolaze i odlaze, a svi koji ulaze nastavljaju brojati tamo dokle su glumci došli. Potrebno je nabrojati 8.372 žrtve.

Performans se snima profesionalnom kamerom i tonskom opremom kako bi se napravila video i audio dokumentacija.

Ulaz je besplatan i nije vremenski ograničen, a na ovaj način građani Sarajeva mogu odati počast stradalim Srebreničanima.

 

Fena/Informer.ba