Izdvojeno Kultura Showbiz

Skandal u Srbiji/ Ministar kulture izvrijeđao glumicu Mirjanu Karanović: Mrš’, bre, od mene, lezbijko!

Ministarstvo kulture nije odobrilo novac za jubilarnu desetu godinu održavanja  manifestacije “Dani Žanke Stokić”, pa su organizatori pozvali prošlogodišnju dobitnicu nagrade „Žanka Stokić“, popularnu glumicu Mirjanu Karanović da umjesto ministra otvori svečanost. Međutim, stvari su krenule neželjenim tokom kada se u selu Rabrovo, gdje se ova manifestacija tradicionalno održava, ukazao i ministar Marković. U novonastaloj situaciji organizatori su odlučili da se i ministar obrati prisutnima, ali je do mikrofona prva stigla agilna Karanovićeva, obrativši se publici riječima:

“Pitam se, gospodine ministre, zbog čega ste vi večeras ovde? Zašto ste došli ako vaše ministarstvo nije želelo da pomogne ovu manifestaciju?!”

Prozvani ministar se nakon toga džentlmenski odrekao obraćanja publici, ali se u dvorištu obrušio na glumicu. Dijalog koji prenose mediji u Srbiji otprilike je tekao ovako:

– Pih – izustio je Marković, što je izazvalo Mirjaninu reakciju.
– Niste vi ministar kulture nego nekulture! Sram vas bilo!, dobacila mu je.
– Marš, bre, od mene, lezbijko! – prodrao se Marković, na šta mu je glumica uzvratila:
– Đubre jedno!

Prisutni tvrde da se nedugo iza toga ministar udaljio sa mjesta događaja, a da je ubrzo iza njega i Mirjana Karanović napustila manifestaciju sa suzama u očima. Novinarima je kasnije priznala da su je uvrede Predraga Markovića veoma potresle

Tačno je da sam uputila kritiku ministru i upitala ga da li je ministar kulture ili nekulture, a što se tiče svega ostalog što je izgovorio, mogu samo da kažem da mi je veoma žao i da sam kao čovek potresena” – izjavila je za Kurir.

Povodom ispada ministra Markovića oglasila se LGBT organizacija Kvirija centar i ocijenila reakciju ministra ‘kao seksističku i homofobičnu’.

“Ovakav potez ministra kulture ne može biti ocenjen drugačije nego kao ženomrzački i homofobičan. Koristeći reč „lezbejka“ ministar Marković je pokušao da je politički diskvalifikuje, naglašavajući da je žena i insinuirajući njenu seksualnu orijentaciju“, navodi se između ostalog u saopćenju kvirija centra.

LGBT organizacija uputila je punu podršku Mirjani Karanović i podsjetila javnost da je ona jedna od rijetkih javnih ličnosti u Srbiji koja je već više od dvije decenije dosljedna svojim etičkim principima poštovanja različitosti.

 

 

Informer.ba