Izdvojeno Kultura Showbiz Udarno

Skandalozno: Zabranjeno izvođenje predstave „Krokodil Lacoste“ 11. jula

Predstava „Krokodil Lacoste“ Zlatka Topčića u režiji Sulejmana Kupusovića, koja na poseban način govori o srebreničkoj tragediji, neće biti odigrana u sarajevskoj Vijećnici 11. jula, na dan obilježavanja genocida u Srebrenici, kako je to bilo planirano u okviru ovogodišnjeg programa „Baščaršijskih noći“.

Kako je u razgovoru za Dnevni avaz rekao Kupusović, do promjena je došlo jer je tako odlučio federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

”Još od komunista su se dani žalosti obilježavali klasičnom i ozbiljnom muzikom. Ali ne, naš mlađahni ministar zabranjuje umjetničke i kulturne događaje, doslovno rečeno, ministar kulture je napao kulturu!? Ako već postoje zabrane, pitam se zašto se taj dan ne ukinu sve bašte u BiH, sve kafane, zašto se dozvoljava da se taj dan u Potočarima postavljaju tezge, zašto se prodaju CD-ovi srbijanskih pjevača kao što je Ceca Ražnatović…” – kazao je vidno uzrujan Kupusović.

On ističe da predstava bolno i iskreno govori o kolektivnoj krivici, što je potrebno pogledati, pogotovo u posljednje vrijeme, kada su naši političari počeli da pričaju o individualnoj krivici, „valjda zbog nagodbe s Republikom Srpskom“.

Krivicu prebacuje na premijera

”Ovo je zaista izazvalo moj i gnjev ljudi u pozorištu. Glumci su odgodili snimanja, prekinuli godišnje odmore i to sa zadovoljstvom kako bi na ovaj način bio obilježen taj dan. Da bude još gore, Kaplan nakon svega poriče da je to njegova odluka i krivicu prebacuje na premijera Vlade. Ako lideri SDA stranke zabranama umjetničkih djela ukidaju sjećanje, istinsko, pravo komemoriranje svojih historijskih tragičnih momenata, onda ovome narodu zaista nema spasa’‘ – zaključio je Kupusović.

 

Informer.ba